11.05.2014

Biraz da sinema: Selvi Boylum Al Yazmalım


Sevgi emek ister sözünü en doğru biçimde anlatan filmlerden biridir Atıf Yılmaz imzalı "Selvi Boylum Al Yazmalım". Öyleki üzerinden onlarca yıl geçmesine rağmen her seferinde ilk seferki gibi heyacanla izlenir, insanı üzer ve derin düşüncelere sürükler. Filmin bu başarısında karakterlerin şiirsel üslubu, Atıf Yılmaz'ın kadın öyküleri anlatımında kullandığı usta sinema dili ve elbette Türkan Şoray, Kadir İnanır ve Ahmet Mekin üçlüsünün muhteşem oyunculuğu büyük rol oynar. Bir iddaya göre "Mutlu aşk yoktur" diyen ünlü Fransız şair Aragon tarafından "dünyanın en güzel aşk öyküsü" olarak nitelenmiştir Selvi Boylum Al Yazmalım."

Film güzel köylü güzeli Asya ile kamyon şoförü İlyas'ın birbirlerine aşık olmaları ile başlar. Aşk böyle birşey değil midir zaten. Ne zaman geleceği, ne kadar süreceği ve senden ne alacağı belli olmaz. Ve aslında her ilişki başladığı gün biteceği noktaya yol almaya başlarmış. Tıpkı İlyas ve Asya  yaşadığı gibi. Mutlu bir yuva oğulları Samet'in doğumuyla pekişir. Sonrasında bir kopuş yaşanır. İlyas gittikçe zayıflayan kişiliği nedeniyle bu mutlu aileden koparak uzaklaşır. Asya çocuğuyla birlikte çaresiz kalır. Günlerce kocasını bekler. Yalnız kalan Asya'nın imdadına başka bir erkek, Cemşit yetişir. Karısı ve çocuğunu kaybetmiş Cemşit onları kendi ailesi gibi kabullenir. Merhametli ve hassas bir insan olan Cemşit sıcak bir yuvaya duyduğu özlemle sarılır bu anne ve oğula. Aslında Asya'nın kalbi hala İlyas için atmaktadır. Gün gelir İlyas döner. Karısını ve çocuğunu talep etmektedir. Bu geliş aşkın tarihinde yer alan bir tartışmayı gün yüzüne çıkarır. Aşk mı, Mantık mı? Aşk nedir, Gitmek mi zordur, dönmek mi? Karar vermesi gerektiğinde ise kime seçecektir, sevdasını mı? yoksa oğluna babalık eden adamı mı?



Selvi Boylum, Al Yazmalım klasik Yeşilçam izleyicinin alıştığı mutlu bir son'a sahip olmayan şok edici bir film aslında. Ali Özgentürk tarafından Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un kırmızı eşarp adlı öyküsünden yola çıkarak senaryolaştırılmış Selvi Boylum Al Yazmalım. Senaryonun yazılış aşamasında pek çok kişinin finalde Asya ile İlyas'ın birleşmeleri gerektiği yönünde fikir ettiğini, ancak Atıf Yılmaz ve Özgentürk'ün tüm baskılara rağmen hikayeyi bildiğimiz şekilde sonlandırdıklarını belirtelim. Ayrıca Cahit Berkay imzalı nefis film müziklerinin insanın gönül tellerini titrettiğini bilmeyen yoktur sanırım. Son olarak filmde rol alan küçük erkek çocuk Samet'in Yeşilçam'ın ünlü karakter oyuncularından Bilal İnci'nin kızı Elif İnci olduğunu hatırlatalım.

Evet insan yaşamının en büyük ilham kaynaklarından Aşk emek ister. Peki sonuçta emek verdiğin şeye değiyor mu? diye sorarsanız. Orası tam bir muamma. Üstü kalsın boşverin...

Selvi Boylum Al Yazmalım

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...