15.11.2013

Smiley



Bir zamanların en popüler rozeti, pop amblemi ve çıkarması sayılan Smiley, günümüzde hala ‘pozitif titreşimler’in sembolü sayılır. Bu meşhur sembolün nasıl çıktığı konusunda net bir fikir yok. Kimi 60’ların başında Amerika’da bir sigorta şirketi için tasarlandığını söylüyor. Franklin Loufrani ise 70’lerin başında Londra’da bir gazetenin reklamı için Smiley’i uydurduğunu söylüyor. Çünkü kendisi sembolün patentini alıp parayı kıran o. Bu nedenle bu sembolün mucidi olarak onun ismini verebiliriz.

Smiley 70’lerde tanımaya başlamış olsa bile, asıl patlamasını 80’li yıllarda yaptı. Özellikle 80’lerin ikinci yarısına damga vuran acid house dönemlerinde, ecstasy haplarının üzerine resmi basıldıkça bir anlamda acid house müziğin sembolü oldu. Smiley işaretini 90’larda tekrar gündeme taşıyan isim ise Nirvana oldu. Bir anlamda 90’larda grunge simgesi oldu. Elbette bu sembolün kullanıldığı Watchmen çizgi romanını ve filmini es geçemeyelim.


Evet bu sarı sima şimdi özellikle digital devrim ile birlikte her daim hayatımızda. Her konuşmamızın sonuna istem dışı eklemekte sakınca görmüyoruz. Smiley dillerden, gramerlerden bağımsız kendine özgü bir dünya dili oluşturdu desek çok yanlış olmaz :)
 
Steve Harley - Make Me Smile (Come Up and See Me)

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...