9.11.2013

Vashti Bunyan


Marianne Faithfull, Adrew Loog Oldham, Mick Jagger, Keith Richards, Donovan, Nick Drake, Joe Boyd, Incredible String Band, Fairport Convention, Stephan Malkmus, Four Tet. Bu isimlerin kesiştiği noktada rock tarihinin en gizemli albümlerinden biri ışıldıyor: "Just Another Diamond Day". 1970'de çıkan, o günlerde pek dikkat çekmeyen, ancak zaman içinde kulaktan kulağa yayılan ünüyle kelimenin tam anlamıyla kült haline gelen albümün yaratıcısı Vashti Bunyan da en az eseri kadar gizemli bir şahsiyet.

Bunyan'ı keşfetme şerefi, Rolling Stones'un menejer-prodüktörü Andrew Loog Oldham'a ait. Çiçeği burnunda şarkı yazarından yeni bir Marianne Faithfull yaratmak isteyen Oldham, Bunyan'ı, yedekte bekleyen bir Jagger-Richards bestesi "Some Things Just Stick In Your Mind"la stüdyoya sokar, plak 1965'te piyasaya çıkar. Ama, Oldham'ın umduğu gibi, bir yıldız doğmaz. Bunyan şansını bir daha dener, ne var ki "Train Song" single'ı da ilgi görmez. Peter Whitehead'in Pink Floyd merkezli 1967 belgeseli "Tonight Let's All Make In London"da rol aldıktan ve yayınlanmayan bir-iki kayıttan sonra Oldham'la ilişkisine nokta koyan Bunyan, 1969'da Londra'dan sıtkı sıyrılmış vaziyette kendini yollara vurur.


İstikamet İskoçya'nın kuzey ucundaki Isle Of Skye, vasıta ise bir çingene karavanıdır. Maksadı, Donovan ve Incredible String Band'ın kurdukları komüne katılmaktır. Yolculuk bir yıl sürer. Sevgilisi, köpeği ve karavanı çeken atıyla baş başa geçirdiği bu kır hayatında zamanını pastoral şarkılar yazarak geçiririr. Isle of Skye'a vardığında, tatsız bir süpriz, komün çökmüştür. Bunyan şarkılarıyla Londra'ya döner, ünlü prodüktör Joe Boyd'un ısrarıyla stüdyoya girer, "Just Another Diamond Day"i kaydeder. Albüm, değil ses getirmek, yaprak bile kımıldatmaz. Vashti Bunyan da İrlanda'ya yerleşir, çoluk çocuğa karışır. Yıllar içinde efsaneleşen "Just Another Diamond Day", 2000'de umumi arzu üzerine CD olarak çıkar. Ve Vashti Bunyan, uzun yıllar sonra, 2003 yazında, üç şarkı için de olsa ilk kez sahnededir: Konser Pavement'ın Stephan Malkmus'u öncülüğünde gerçekleşir. Four Tet (Kieran Hebden) Bunyan'a gitarıyla eşlik eder. 2005 yılında 35 yıl aradan sonra "Lookaftering" isimli bir albüm çıkardı.

"Roll"

Vashti Bunyan - Diamond Day

Vashti Bunyan - Here Before

Vashti Bunyan - Love Song

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...