1.11.2013

Kasımda Tindersticks başkadır


Bugün kasım ayının ilk günü. Kasım ayı, kışın habercisi olarak içinde buruk bir hüznü barındırır. Çok melankolik, bir o kadar da şiirseldir. Kasımda bulutlar turunç renklidir ve yapraklar onlarla konuşur. Lodoslu İstanbul boğazı ne baş döndürücü bir şeydir. Öyle bir günde ıslık çalan eski bir vapura atlanıp Adalar'a gidilir. Yeni sevgililer gizlice ilk öpüşmenin tadına varırken, yanımızdan balıklar geçer. Kasım ayında 'hayat' sevgili Umut Sarıkaya'nın dediği gibi; Tuborg aile çay bahçelerinde çalınan Ferdi Özbeğen şarkıları hüznünde seyreder. Belki de bu yüzden Kasım ayına yakışan en görkemli grup Tindersticks'dir. Üstelik bütün kara parçalarında Afrika dahil...

Bazı gruplar vardır ve yaptıkları müziğin net bir tarifi yoktur. Açıkçası tarif edilmek, önüne bir sıfat konmak gibi bir gereksinime de ihtiyaç duymazlar. İşte Tindersticks bu tarifin içini eksiksiz dolduran kusursuz bir hazinedir. 


Kısa bir Tindersticks tarihine göz atarsak: Nottingham çıkışlı olan Tindersticks, diğer İngiliz gruplarından farklı olarak 90’larda İngiliz Brit-pop’undan bağımsız kendi duruşuyla dikkatleri üzerine çekti. Karanlık şarkılar, ruhların derinine sızan melankoli, net olmayan naif tınılar, bir edebiyat eseri gibi yazılmış sözler… Tüm bunlara Stuart Staples’in benzeri olmayan vokal üslubu, piyanoyla dans eden kemanlar, zaman zaman öfkeyle parıldayan, zaman zaman çarpık ritimlerle derinleşen melodiler, paranoyak kırılganlıklar, aşk yaralarıyla dolu nihilist şarkı sözleri ve benzersiz bir romantizm eklenince Tindersticks müziğinin yapı taşları oluşmuş oldu. Elbette bu başarıda solist Stuart Staples'in içinden sonbahar fışkıran sesinin büyük etkisi olmuştu. Hani bazı adamlar daha hisli bakar çünkü hayat onlara başka başka şarkılar söylemiştir. İşte o yaralı adamlardan biridir Stuart Staples.


Tindersticks'in kendi adını taşıyan debut albümü yayınlandığı 1993 senesinde tabiri yerindeyse bir şok etkisi yarattı. Melody Maker'da Nirvana ve Pearl Jam'i geride bırakıp yılın albümü seçildi. Özellikle İngiliz basınından büyük övgüler alan albüm; tarifsiz, muazzam ve çok boyutlu gibi sıfatlarla baş tacı edildi.

Tindersticks klasikliği, özgünlüğü, besteleri ile müzik tarihinde yanına yaklaşılamayan benzersiz bir müzik harikası. Hayranlarının körü körüne sevdiği, mainstream sularında dolaşmayan, kırık kaplerin dilinden anlayan, zamansız ve diyarsız bir müzik onların ki. Senkronize bir yalnızlığın müziğe yansıması. Hem yağmurlu, hem güneşli ama her daim bulutlu....
 
Tindersticks - Dying Slowly

1 yorum:

Unknown dedi ki...

keyifli ve şiirsel bir yazı olmuş, tindersticks'e yakışır şekilde..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...