18.11.2013

Uzak İhtimal


Modern insanı tanımlamam istenseydi, muhtemelen, aklıyla kalbi arasında kaldığında aklının tercihlerini öne çıkaran ve kalbinin üstüne aklın örtülerini sımsıkı kapatan insan olarak tanımlardım. Bu tercih, insanın ruhuna açık olan alanları ve aşkınlığa açılan kapıları elinin terssiyle geri çevirmesi ve dünyevi bir varlık olarak kalmak istemesi demektir.. Günümüz dünya sinemasında aşkın ele alınış biçimi de tenselliğin ve cinselliğin eksenindedir çoğunlukla, oysa ki aşk, duygudan çok haldir..

Mahmut Fazıl Coşkun'un yönettiği Uzak İhtimal filmindeki aşk hikayesi gibi.. Ankara Beypazarı'ndan İstanbul'da Galata Kulesi'ne yakın bir küçük camiye müezzin olarak atanmış Musa'yla, Musa'nın kapı komşusu olan rahibe adayı Clara arasındakii bu sessiz aşk hikayesi; bunca şatafat, gösteriş ve tensellik dünyasında, aşkın sukût halini göstermesi açısından son derece samimi bir hikaye. Konusu okunduğunda dinler arası "büyük" bir konuyu anlatmayı amaçlayan geveze bir film olduğu izlenimi verebilir. Ancak bu film, büyük hikayelerin ve politikaların göz ardı ettiği küçücük hikayelerden bir hikayeyi ele alıyor.Vıcık vıcık bir duygusallık değil, sükûnet içinde ancak ruhların temasıyla dile getirilebilecek olan bir aşk anlatımı söz konusu.


Film, dindarlığı başka insanlara bir propaganda eylemi olarak dayatan değil, kendi hayatındaki incelikleriyle yaşayan mütevazi üç insanın etrafında dönüyor aslında.. Uzak İhtimal, üç ince ruhun birbiriyle temas ettiği bir hayatın ihtimalleri üzerine kafa yoruyor bir anlamda.. Filmle ilgili yorumlarda en fazla sorulacak soru, Musa'nın Clara'ya neden aşkını söyleyemediği sorusu olacaktır. Zira zaten bilinenin ve görünenin dil ile söylendiğinde değerinden çok şey kaybedeceğini hisseden iki insan söz konusu iken bu sorunun yersiz ve anlamsız olduğunu düşünenlerdenim..

Filmin dinler arası diyalog olarak anlaşılabilecek bir konu seçerek, bu yolla izleyici çekmek istediği düşünülebilir. Ancak bu tuzağa hiç düşmeden dinler arası diyaloğun kocaman sözleri değil, her yerde, herkesin başına gelebilecek ama herkesin aynı şekilde yaşamayı beceremeyeceği bir aşk hikayesinin anlatıldığı Uzak İhtimal gerçekten insan ruhunun aşkınlaşma potansiyeline de bütün hüznüyle dokunuyor. Birbirlerini çekerek çukura düşüren değil, birbirilerini, acıyla da olsa yukarıya çeken iki aşık insanın hikayesi bu..

Aşkı ele alışında modern anlayışlardan uzak duran sükûneti ve sadeliği ile oldukça güzel bir film Uzak İhtimal, sessizlik barındıran bir pazar gününe eşlik eder yanınızda..

Richard Ashcroft - A Song For The Lovers

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...