4.03.2015

The Go-Betweens "16 Lovers Lane"


Bugün tozlanmayan albümler köşemizde 1988 yılına uzanıyoruz. 80'li yıllarda müzik eleştirmenlerinin gözde gruplarından The Go-Betweens ve onların 1988 tarihli "16 Lovers Lane" isimli albümleri. Avustralya'da Robert Foster öncülüğünde kurulan The Go-Betweens dönemin özellikle Television, Talking Heads, Patti Smith gibi isimlerin başını çektiği New York No Wave akımının etkisinde kalmıştır. Kuruluş ve grup üyelerinin şekillenme sürecinin ardından bir single kaydı için İngiltere'ye yapılan yolculuk ve burada dönemin en saygın plak şirketlerinden Rough Trade Records'un sahibi Geoff Travis ile tanışma hikayenin peri masalı kıvamındaki devamı.

Seksenlerin büyük bir kısmını Londra'da geçirdikten sonra Avustralya'ya dönen The Go-Betweens kan kaybetmeye başlamıştı. Basçılarını yitirmişler, yerine gelen John Willsteed alkol problemiyle boğuşuyordu. Solist/söz yazarı  Robert Foster ve davulcu Lindy Morrison aşkı bitmiş. Bunun etkisiyle Foster olabildiğince melankolik şarkılar yazıyordu ("Dive For Your Memory", "Love Is A Sing"). Diğer taraftan ekibin diğer üyesi Grant McLennan yeni bir aşka yelken açmış ve içinden mutluluk fışkıran aşk şarkıları yazıyordu ("Love Goes On", "Quiet Heart"). Bu nedenle bu albüm melankolik ve mutluluk dolu aşk şarkılarının kapışmasına ev sahipliği yapıyordu. Hatta bazı müzik yazarları "16 Lovers Lane" albümü için tüm zamanların en yürek parçalayıcı albümü yakıştırmasını yaparlar. İçindeki on nefis şarkı hayata ve aşka dair bir roman gibidir.

Elbette grubun sıkı hayranları bu altıncı stüdyo albümünü, post-punk'ın sivriliğinden uzaklaşarak yumuşamakla suçluyorlardı. Kim ne derse desin elbette "16 Lovers Lane" müzik tarihinin en etkileyici aşk albümlerinden biri olacaktı. Gelelim hikayenin diğer tarafına, hayat üzerine yazdıkları kederli, melankolik karanlık sözlere ve İngiliz Müzik Basınının gazına rağmen hiç bir zaman listelerde istedikleri başarıya ulaşamayan The Go-Betweens üyeleri 90'lı yılları solo çalışmalar ile geçirerek, 2000'li yılların ortalarında tekrar bir araya gelerek albüm çalışmaları yapmışlardır.


The Go-Betweens - Love Goes On

1 yorum:

Vaykorus dedi ki...

Detaylandırmalar ve ele alım için çok teşekkürler. Ürettikleri, içimizi her daim süslüyor..
Sevgiler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...