22.09.2015

Franz Ferdinand


Tarih kitaplarının unutulmaz cümlesi: "Avusturya-Macaristan İmparatorluğu veliahtı Arşidük Franz Ferdinand'ın bir Sırp öğrenci tarafından öldürülmesi Birinci Dünya Savaşı'nı başlatmıştır." Elbette bu suikast savaşın direk sebebi değildi ama zincirleme bir reaksiyonu tetikledi. 

1914 yılının, 28 Haziran'ı Bosna'ya giden Franz Ferdinand'ın konvoyunu Kara El miltanları bekliyor. Bosna'daki Kara El örgütünün amacı, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'ndan ayrılıp Sırbistan'la birleşmekti. Franz Ferdinand ise Bosna, Hırvatistan, Dalmaçya ve Slovenya'yı tek bir yönetim altında toplayarak, monarşinin ve kilisenin otoritesini sağlamlaştırmak istiyordu.

28 Haziran saat 10 civarları Franz Ferdinand'ın altı araçtan oluşan konvoyu Emniyet Müdürlüğü'nün önünden geçiyordu. Kara El militanı Nedjelko Gabrinoviç (kendisi aynı zamanda bir müzisyendi) kalabalığın içinden fırlayarak bir el bombası atıyor. Bomba tekerleklere isabet ediyor ve iki kişi ağır bir şekilde yaralanıyordu. Fakat şoför hızlı davranarak Franz Ferdinand'ı olay yerinden uzaklaştırıyordu. Akşama doğru Franz Ferdinand hastaneye gidip suikast girişiminde yaralananları ziyaret etmek istiyor. Askeri yetkililer Arşidükün şehir merkezinden gitmesini sakıncalı buluyor ve alternatif bir güzergah olan Appel Quay yolundan gidilmesini öneriyorlar. Fakat bu karar nedense şoföre iletilmiyor. Otomobil Appel Quay sapağını geçince aniden general uyarıyor, şoför frene basıp, geri viteste ağır ağır Appel Quay sapağına doğru ilerliyor. Tam o anda Kara El militanı Gavrillo Prinzip silahına davranıyor. Franz Ferdinand boynuna, eşi Sophie Ferdinand karnına isabet eden kurşunla hayatlarını kaybediyordu. Sonrası insanlığın en büyük ayıplarından biri olan savaş...

Yıllar sonra 2002 yılında İskoçya'da Alex Kapranos önderliğinde kurulan ve indie rock'a bir balans ayarı verecek bir grup Franz Ferdinand ismini alacaktı. 


0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...