29.04.2014

Biraz da Sinema: Incendies


Hayat bir matematik formülü aslında "1+1 =1 eder mi?"

İçimdeki Yangın ismiyle gösterime giren Incendies Lübnan asıllı yazar Wajdi Mouawad'ın "Scorched " isimli bir oyunundan Kanada'lı Denis Villeneuve tarafından filme alınarak Yabancı Dilde En İyi Film dalında Kanada'nın oskar adayı oldu.

Film Nawal Marwan isimli Lübnan'lı bir kadının ilginç vasiyeti üzerine kurulmuş. Yetişkin ikiz evlada sahip Nawal Marwan, ölümünün ardından sekreterliğini yaptığı noter Jean Lebel’a vasiyetini bırakmıştır. Buna göre ikizlerden Jeanne’a babasını, Simon’a da ağabeyini bulmasını, bulduktan sonrada her ikisine birer mektup vermelerini istemektedir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra kardeşlere bir mektup daha verilecektir. Jeanne ve Simon, annelerinin sırlarla dolu geçmişine doğru yolculuğa çıkarken, bizler de bu şok edici geçmişin tüyler ürpetici gerçekleriyle yüz yüze kalıyoruz.


130 dakikalık filmin sinema dili, geçmiş ve o anın birbirine karıştığı nefis kurgusu, yaratılan gizem ve gerilim dolu atmosfer o kadar güçlü ki, tabiri yerindeyse insanı filme çiviliyor. Anlattığı dönem itiberiyle 1975-90 yılları arasında Hristiyan Falanjistlerle, Müslüman kesim arasında yaşanan iç savaş çarpıcı karelerle filmin yan hikayesi olarak dikkat çekiyor. Ve filmin sonuna kadar korunan o gizemli sır bir tokat gibi insanı sarsıyor. Ve elbette Belçika'lı oyuncu Lubna Azabal'ın göz kamaştıran muhteşem oyunculuğu insanın içine işliyor.

Filmin en güzel sahnelerinden birinde çalan Radiohead parçası You And Whose Army ise bir şarkı bir filme bu kadar güzel yakışır dedirtiyor insana. İç burkan, yürek yakan bir film Incendies. Aslında hayatın tüm güzellikleri yanında bir o kadarda trajedi barındırdığını anlatan çarpıcı bir hikaye.

Radiohead - You And Whose Army?

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...