25.04.2014

Odalardan yükselen güzel sesler: Sofar Sounds


Değerli dostum ve listenbeforeyoulove blogunun sahibi Ersin; farklı bir "müzik dinleme deneyimi" olan ve önümüzdeki ay benimde katılmak istediğim Sofar (Sounds From a Room) projesini anlatıyor.

"Sofar Sounds, dünyanın 45'ten fazla şehrinde hayat bulan bağımsız bir müzik hareketi..Her ay farklı bir evin oturma odasında konserler düzenleniyor, ve siz tanımadığınız insanlarla tanımadığınız bir evin "samimi" salonunda yeni sesler keşfetme fırsatı yakalıyorsunuz...5 aydır Sofar, Eda Demir ve Gözde Tekay'ın öncülüğünde İstanbul'un değişik evlerine de girmeye başladı ve şimdiden herkes tarafından merak edilen / hakkında konuşulan bir etkinlik olmayı başardı!


Temelleri Londra'da atılan Sofar, ev ortamında keyifli bir dinleme deneyimi sağlıyor..Peki bu deneyimi yaşayacak az sayıda dinleyici arasına nasıl giriyorsunuz, sistem nasıl işliyor? Öncelikle Sofar Sounds'un resmi sitesi http://sofarsounds.com'a giriş yaparak mail adresinizle kayıt oluyorsunuz, her ayın başında mail kutunuza globalde gerçekleşecek konser tarihleri düşüyor...Bu noktada hızlı davranmak önemli çünkü gelen mailde İstanbul'u seçip rezervasyon isteğini mail atarak en hızlı bildirenler davetli listesine giriyorlar.. Diğerleri ise bekleme listesinde haber beklemeye devam ediyor..İşin gizemli ve heyecanlı tarafı ise sahne alacak isimlerin ve konserlerin gerçekleşeceği ev adresinin son güne kadar paylaşılmaması..Konser tarihinden genelde 1 gün önce davetlilere, bu bilgileri içeren bir mail atılıyor..


Sofar İstanbul, dünyanın diğer şehirlerinde olduğu gibi tamamen gönüllülük esasına göre gerçekleşiyor..Konserlere katılım tamamen ücretsiz..Dinleyiciler farklı bir dinleme deneyimi yaşarken, müzisyenler ise Sofar Sounds'un youtube kanalına yüklenen profesyonel çekim videolar ile seslerini tüm dünyaya duyurma fırsatı yakalıyorlar..Evlerin büyüklüğüne bağlı olarak genelde konserlere 50-60 kişi davet edilebiliyor ve her etkinlik günü 3 grup performans sergiliyor..Bu gruplar yerli olabildiği gibi yabancı da olabiliyor, nitekim bugüne kadar Sofar İstanbul konserlerinde The Yarns, Stornoway, Oha Aho, Yüzyüzeyken Konuşuruz, No Land, Hay Bin Kunduz, Nihil Piraye, Sapan, Ali Somay, Yok Öyle Kararlı Şeyler, Burcu Tatlıses, Yolda ve The Away Days gibi isimler şarkılar söylediler..



Geçtiğimiz Cumartesi günü İstanbul'da 5.si düzenlenen ve benim de katıldığım organizasyon ise diğerlerinden biraz daha farklı idi..Çünkü serinin en büyük evi bulunmuştu..4.Levent'te İran'lı bir ressamın yüksek tavanlı depodan dönüşme muazzam evinde bir araya gelindi..Bu nedenle davetli sayısı 150 civarında idi ve diğer konserlerden farklı olarak 4 farklı grup performans sergiledi..Benim favorim İsviçre'den gelen Oha Aho ve Eskişehirli grup Hay Bin Kunduz oldu..Nihil Piraye ve Sapan da melodileri ile göz doldurdular...Bu arada hemen belirtmek gerekir ki, Sofar dinleyicisi de oldukça güzel insanlar..Hepsi özenle seçiliyor gibiydiler..Sevimli, pozitif, deneyim ve yeniliğe açık, gerçekten "müzik dinlemeye" meraklı insanlar...
Son olarak;  İstanbul'da gerçekleşen bir kaç Sofar performansına göz atalım:

 

 

 

1 yorum:

http://popartcinema.blogspot.com/ dedi ki...

Mehmet sana kaç gündür önermek istediğim bir film vardı bir türlü fırsatını bulup da yazamadım. "Sound Of Noise" İsveç yapımı bir film. Bu filmi muhakkak izle... Selamlar...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...