3.04.2014

En İyi 10 Joy Division şarkısı


Müzik tarihini en çok etkileyen gruplardan biri şüphe yoktur ki Joy Division'dır. İzole bir hayat yaşayan Ian Curtis'in okuma hevesinin sonucu ortaya çıkan can yakıcı pas rengi sözler, sabit bas ritimleri, fazla ses oyunlarına girmeden akıp giden gitarlar ve düşük bir enerji Joy Division müziğinin temel hatlarını oluşturuyordu. Punk'ın kendine has "yüksek karakteri"ni inşa eden, post-punk dönemine bu müzikal karakteri, bilgeliği ve karanlığı taşıyan bir isimdi Joy Division.

1977 Manchester'ında, Bowie'nin "Low" albümündeki "Warszawa" adlı parçadan yola çıkarak Warsaw ismiyle bir araya geldi Ian Curtis, Peter Cook, Bernard Sumner, Stephen Morris. Bir süre sonra, Karol Cetinsky'nin "The House Of Dolls" adlı kitabında geçen, Nazi toplama kamplarındaki personele hizmet veren fahişelerin barınakları için kullanılan "Joy Division" terimini isim bellediler. Nazi yanlısı ithamlarıyla karşı karşıya kaldılar. Ama böyle bir tutumları söz konusu değildi. Lafı fazla uzatmadan en sevdiğim 10 Joy Division şarkısı şu şekilde sıralıyorum.


10. "Disorder" (Unknown Pleasures, 1979)



9. "Twenty Four Hours" (Closer, 1980)



8. "Shadowplay" (Unknown Pleasures, 1979)



7. "Atmosphere" (Substance, 1988)



6. "Passover" (Closer, 1980)




5. "New Dawn Fades" (Unknow Pleasures, 1979)



4. "Dead Souls" (Substance, 1988)



3. "Transmission" (Substance, 1988)

Punk kırıntıları ve post punk evrimi. Yalnızca iki seçenek vardı; Pal sokağında çocuk olmak yada Araf'ta kaderini beklemek.



2. "She's Lost Control"(Unknown Pleasures, 1979)

Confusion in her eyes that says it all...

İçe kapanık, minimal ve dünyanın en karanlık şarkılarından birisidir She's Lost Control. Rivayet odur ki Ian Curtis iş bulma kurumunda çalışırken kendisi gibi epilepsi hastası bir kızın geçirdiği krizden çok etkilenip bu şarkıyı yazmıştır.



1. "Love Will Tear Us Apart" (Substance, 1988)

Tekdüzelik acı vermeye başlayınca
ve arzular azalınca
dargınlıklar çoğalıp
duygular yeşermez olunca
yönlerimizi değiştirecek ve farklı yollara gideceğiz
o zaman aşk,
aşk yine ayıracak bizi...

Ian Curtis’in bu şarkıyı yazdığı andaki ruh halini düşünmek bile ürkütücü. Severek ayrılalım diyor ama bunu yapmak o kadar kolay mı? İki aşk arasında kalmış bir adamın çırpınışları yankılanıyordu karanlık bir gecede.



Joy Division bir kuşağın ve o karanlık girdabının kapanma noktası...

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...