27.08.2014

Fıdda Nine



Asıl adı Fıdda Burgaç; uzun yaşamanın sırrını rakıda ve doğal beslenmede bulan rençper. Hayatını Antakya'nın Yukarıdöver köyünde geçiren Fıdda Nine, tam 90 yıl boyunca her gün boğma rakı içti. Bu yönüyle basında sağlık mucizesi olarak tanıtıldı. Fıdda Nine boğma rakı içmeye kendisiyle yaşıt olan ve 1995'te vefat eden eşiyle birlikte başladı. Rençper karı-koca tarlada geçirdikleri yoğun günün ardından akşam eve döndüklerinde birlikte rakı içmeyi adet edinmişti.

Yörenin eski geleneği olan boğma rakıyı herkes gibi evde kendileri çekiyorlardı. Rakı çekme işini yıllarca eşi üstlendiği için, sadece içici olan Fıdda Nine dulluk döneminde rakıyı yumurta ile takas ederek edinmeye başlamıştı. Eşinin ölümünden sonra dozu da arttırdı. Eskiden günde bir çay bardağı kadar boğma rakı içerken yaşamının son 15 yılını 100 cl.'lik bir boğma rakı şişesini yanında taşıyarak geçirdi.

Tatlıyı çok seviyor, şekerleme, çikolata gibi yiyecekleri rakıya meze yapıyordu. Köy ahalisi Fıdda Nine'yi keskin hafızasıyla hatırlıyor. Çocukluğunda gerçekleşmiş olayları daha dün yaşanmış gibi anlatıyordu. her gün çıktığı köy meydanında hikayeler anlatırken arada durup şişesinden yudum alıyordu. Asla sarhoş olduğu ya da taşkın hareketlerde bulunduğu görülmemişti. 109 yaşında sağ gözünde katarakt çıktığı için doktor tavsiyesiyle rakıyı bıraktı. Bir yıl sonra 2010 yılında hayata gözlerini yumdu.

"Rakı Ansiklopedisi"


Exitmusic - The Modern Age

A Classic Education - Grave Bird

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...