17.08.2014

Çağımızın Vehici Hürkuş'u Necip Ülkü hayatını kaybetti


Kendi imkanlarıyla yaptığı ilk Türk uçağını 1925 yılında İstanbul'dan İzmir'e uçuran, fakat daha deneme uçuşu yapmamış bir uçağı uçurduğu ve insanların hayatlarını tehlikeye attığı için 15 gün ev hapsi verilen, 5 sene sonra tekrar bir uçak yaparak İstanbu'dan Ankara'ya yine izinsiz uçan, Gülen Gözler filmindeki Vehici karakterine ilham olmuş mühendis ve pilot Vehici Hürkuş.

Yıl 1935, Kadıköy Kurbağalı Dere. Ufak bir kız çocuğu, teyzesinin yanında top oynamaktadır. Top o sırada Vehici Bey'in tayyare hangarının damına gider. Küçük kız ağlayarak Vehici Bey'den topunu geri ister. Vehici Hürkuş, küçük kıza döner ve 'Sana topunu geri veremem. Ama istersen sana onu gösterebilirim.' der. Kısa bir süre sonra küçük kız teyzesinin kucağında uçakta uçmaktadır. Bursa'ya kadar uçup, geri dönerler. Dönüşte de Vehici, küçük kıza çatıdaki topunu gösterir.

Bugün yaşam biçimi ile Vehici Hürkuş'u andıran  bir isimden üzücü bir haber aldık. Havacılık dünyasının çok yakından tanıdığı bir isim olan Necip Ülkü, kendi icat ettiği uçağın deneme sürüşünü yaptığı esnada uçağın hakimiyetini kaybederek yere çakıldı ve hayatını kaybetti. Necip Ülkü, Polatlı yakınlındaki bir arazide hangar kuran ve burada ABD'den getirttiği malzemelerle bugüne kadar 2 kit uçak üretmişti. Ülkü'nün hangarının yanında da araziye kit uçakların iniş kalkış yapabileceği bir de pisti bulunuyordu.

Steve Miller Band - Fly Like An Eagle

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...