20.07.2014

En kahraman, Kahraman




Ne çok ağlattın bizleri küçük Kahraman…

Hababam Sınıfı efsanesinin yönetmeni Ertem Eğilmez’den yürekleri burkan bir filmdir: Canım Kardeşim.  Film, babası öldükten sonra küçük kardeşine bakmak zorunda kalan fakir bir genç ile onun en yakın arkadaşının hikayesini anlatır. Kan kanserine yakalanan küçük Kahraman’ın en büyük arzusu, bir televizyona kavuşmaktır. Bu uğurda abisi ve onun en yakın arkadaşı her yolu denerler. Film bu açıdan sadece ölmek üzere olan bir çocuğun hayatına odaklanmaz. Yoksulluktan, sefaletten perişan olmuş insanların hikayesi, küçük Kahraman’ın acıklı öyküsüne paralel  ilerler. Ölümü bekleyenler ve yaşarken ölenler. Ama bunu yaparken bir çocuğu kullanarak ucuz ajitasyon yapmaktan kaçınır. 


Oysa film boyunca Adile Naşit, Kemal Sunal, Metin Akpınar gibi diğer filmlerinde komik yüzlerle hatırladığımız birçok karakter görünüp kaybolur. Ama bu sefer bu karakterler bizi güldürmek için orada değildirler. Herkesin birbirini kazıklamak ve hayatta kalmak için çırpındığı bir dönemin karanlık yüzü. 

Tarık Akan ve Halit Akçatepe’nin muhteşem oyunculuğunun yanında, filmin asıl yıldızı küçük Kahraman’a hayat veren Kahraman Kıral’dır. Sevimli yüzü, hüzünlü bakışları ile bir çocuk yıldızdan beklenen her şeyi sonuna kadar başarır. Ne yazık ki Kahraman Kıral bu parlak kariyere rağmen, dönemindeki diğer çocuk yıldızlar gibi pek başarılı olamamış, birkaç yıl sonra sinemadan kopmuştur. Hakkında ölüm haberleri çıkmış olmasına rağmen, bildiğim kadarıyla günümüzde bir mobilya şirketinin ortaklarından biri olarak hayatına devam etmektedir. 


Canım Kardeşim’in Cahit Oben imzalı yürek dağlayıcı müziği kadar Sadık Şendil imzalı senaryosu da filmin başarısında önemli bir rol oynamıştır. Sadık Şendil, Bizim Aile, Neşeli Günler gibi filmler başta olmak üzere 1953-1990 yılları arasında tam 190 tane senaryoya imza atmıştır. Zaten Şendil için “Bizi biz gibi anlatan usta” yakıştırması yapılır. 

Canım Kardeşim, Türk sinemasının mendil ıslatan klasiklerinden  biri olarak her izleyişte insanın yüreğini burkan filmlerden birisidir.

Canım Kardeşim Film Müziği

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...