4.04.2014

EN iYi DEBUT ALBüMLER PART 1



JOY DIVISION - UNKNOWN PLEASURES

Müzik tarihini en çok etkileyen gruplardan biri şüphe yoktur ki Joy Division'dır. izole bir hayat yaşayan Ian Curtis'in okuma hevesinin sonucu ortaya çıkan can yakıcı sözler, sabit bas ritimleri, fazla ses oyunlarına girmeden akıp giden gitarlar ve düşük bir enerji Joy Division müziğinin temel hatlarını oluşturuyordu. 1979 tarihli Unknown Pleasures içine girilmesi zor bir albüm, ama tıpki bir kara delik misali kendinizi kaptırdıktan sonra kurtuluşunuz çok zor. Albümde en çok beğendiğim parça ise Ian Curtis'in tıpki kendisi gibi sara hastası bir kızın ani bir nöbetinden etkilenip yazdığı She's Lost Control. Genç yaşta boynunu ipe geçirip aramızdan ayrılan Ian Curtis keşke geriye post-punk diye bir hazine bıraktığını anlayacak kadar çok yaşasaydı.

Joy Division - She's Lost Control





PORTISHEAD - DUMMY

Çıktığı yıl birçok dergi tarafından yılın albümü seçilen Dummy klostrofobik karanlık temposu ile Beth Gibbons'ın sesi eşliğinde insanı can alıcı yerinden vurmayı başarıyor. Çok başarılı kullanılan sample'ları hip-hop kültürüne göndermeleri, tuhaf melankolik atmosferi ile Dummy indie müzik dinleyen kitleyi etkileyi başarıyor. Albüm genelinde bir çok parça öne çıksa da elbet Roads parçasının yeri kalplerde bir başkadır.

Portishead - Roads





STONE ROSES - STONE ROSES

Malum 80'li yıllarda punk yıllarının hemen sonunda Manchester Sound denen bir akım adayı etkisi altına almıştı. Brit pop sürecine giden bu yolda neo-psychedelia ritimler eşliğinde rave ve acid house kültürü gelişti. Bu dönemin tartışmasız en cool ve özgün grubu Stone Roses idi. Bu beton gibi ilk albüm Maymun Kral Ian Brown'ın kayıtsız ve kendine özgü vokaliyle devleşiyordu. Birçok hitin arasında benim tercihim her zaman I Wanna Be Be Adored olmuştur.

Stone Roses - I Wanna Be Adored





TINDERSTICKS - 1ST ALBUM

Çıktığı yıl müzik eleştirmenlerinin ağzının açık kalmasına neden olan bu ilk albüm mainstream akımlardan bağımsız olarak kendine özgü tarzıyla çok konuşuldu. Stuart Staples'in benzeri olmayan vokali eşliğinde piyano, keman, violensel sesleri eşliğinde akıp giden gitar tonları, kimi zaman sakin kimi zaman öfkeyler parıldayan ritimler ve benzersiz bir melankoli. İnsanın içine işleyen ve can yakan müzik nedir sorusunun cevabıdır; Tindersticks.

Tindersticks - City Sickness


1 yorum:

Dejan dedi ki...

çok güzel seçimler. Şarkı seçimlerimiz de aynıymış bu arada. Part 2 için bir fikir; kendi adıma New Model Army'nin Vengeance'ını da tepeye koyarım her zaman.

Her postu keyifle okuyorum bu arada. Bunu da belirtmeden edemeyeceğim. Saygılar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...