4.07.2013

Diane Arbus ve Aristokratlar


"Central Park'da Elinde Oyuncak Bomba Tutan Çocuk" fotoğrafında o küçük çocuk adeta doğaüstü bir varlığa dönüşmüştü. Hayatında her normali sorgulayan Diane Arbus New York'lu varlıklı yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Başarısız bir evliliğin ardından iki kızıyla birlikte yaşamaya başladı. Moda fotoğrafçılığı ile başladığı kariyerine daha sonra "Aristokratlar" dediği insanların fotoğraflarını çekerek devam etti. Travesti barları, yoksul ve kimsesizlerin barındığı pansiyonlar, akıl hastaneleri, morglar, evcil hayvan mezarlıkları daimi mekanları olmaya başladı.


Güzellik karşıtı bakışıyla hep şok edici imgelerin peşinden koşan Diane Arbus'un travestiler, çift cinsiyetliler, sirk oyuncuları, cüceler, devler, ikizler, akıl hastaları, maskeli soytarılar başlıca modelleri oldu. Çünkü ona göre insanlık trajedisinde en ağır, en yorucu rolleri onlar oynamaktadırlar. Diana Arbus, tam da bir kült olarak büyümeye başladığı dönemde 26 Temmuz 1971 günü, kırk sekiz yaşında evinin banyosunda bileklerini keserek ihtihar etti. Ölümünden bir yıl sonra yapıtları Venedik Bienali'nde yer aldı.

Diana Arbus hakkında daha geniş bir bilgi için Halil Turhanlı'nın Meleklerin Düştüğü Yer kitabınına başvurulabilir. Alice hep harikalar diyarında dolaşacak değil ya, kimi zamanda ucubeler diyarında olabiliyor.


Cocteau Twins - Alice

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...