26.06.2014

En iyi 10 Pulp şarkısı


Pulp 90′lı yıllarda İngiltere’de Brit-Pop patlamasına paralel olarak hayran kitlesini artırarak sesini duyurmaya başladı. Pulp’ın kendine özgü müziğinin yapısı David Bowie’yle Roxy Music’in karışımı ekseninde; glam rock, disco, new-wave, 60’lar Avrupa Pop’u ve İngiliz indie rock’ının bir sentezi diyebiliriz. Grubun basit ama etkili synthesizer kullanımı, geniş içeriğe sahip olan melodileri ve solist Jarvis Cocker’ın saplantılı şarkı sözleri karakteristik Pulp eksenini oluşturuyordu. Solist ve Pulp’ın beyni Jarvis Cocker bir nevi Scott Walker ve Bryan Ferry karışımı duruşuyla; çağdaşlarına göre daha hisli bir müzisyendir. Jarvis Cocker, Pulp’ı 1978 yılında 15 yaşındayken kurdu. İlk olarak Arabicus Pulp olarak kurulan grubun ilk elemanları Jarvis’in okul arkadaşlarıydı. Bir yıl sonra da grubun ismi Pulp olarak değişti. Okulları devam eden grup üyeleri bu sırada başarılı konserler vermeye başladı. 1980-81 yıllarında grup bir de demo doldurdu ve bu kaydı verdikleri konserler esnasında John Peel’a verdiler. Peel kaydı beğendi ve grubu kendisiyle birlikte şovunda yer almaları için davet etti. Ve Pulp ilk Peel Session konserini 1981 yılının Kasım’ında verdi. Peel’da sahne almak aslında genelde albüm kayıt teklifleri ve şöhretle sonuçlansa da Pulp için bu geçerli olmadı ve grubun eline konser sonrasında hiçbir şey geçmedi. 


Hayal kırıklığıyla sonuçlanan bu olayın ardından 1982 yılında Jarvis hariç diğer üyeler üniversiteye gitmek için gruptan ayrıldı. Ertesi yıl Jarvis, 8 kişiden oluşan yeni üyelerle birlikte tekrar grubunu oluşturdu. Bu yeni oluşumda, Pulp folk gibi farklı melodileri müziklerine yerleştirmeyi denediler ve grup ilk albümleri olan “It”i 1984 yılında piyasaya sürdü. Piyasaya sürdükleri bu ilk albüm, grubun beklediği ilgiyi görmedi ve Pulp böylece bir kez daha istediği başarıyı kazanamadan yine dağıldı.

Bütün bunlara rağmen Jarvis Cocker ise pes etmedi ve bir kez daha yeni bir oluşum denemeye karar verdi. Bu oluşumda Jarvis Cocker’ın uzun dönem birlikte çalışacağı keman ve gitarist Russell Senior’da bulunuyordu. Pulp kısa bir süre sonra “It”le müziklerine getirdiği folk etkilerinden uzaklaşarak daha karanlık bir müzik stili benimsediler. 1985 yılında Pulp; Fire Records’tan bir dizi single çıkardı. Grubun geleceği tam belirginleşmek üzereyken solist Jarvis Cocker ciddi biçimde yaralandı. Bir kızı etkilemeye çalışırken pencereden düşmüş ve ayağını kırmıştı. 2 ay boyunca tekerlekli sandalyeyle hayatına devam etmek zorunda kalmış fakat buna rağmen konserlere de çıkmıştı. Grubun 1986 yılında piyasaya çıkan “Freaks” albümünün koyu ve karanlık bir sound’u vardı. Albümün piyasaya çıkmasının ardından grup tekrar dağılmıştı. Cocker ve Senior dışındaki tüm üyeler gruptan ayrıldı. Bir yıl boyunca grup sessiz kaldı. 1987 yılında grup, çeşitli eleman değişikleri ile tekrar bir birleşme yaşadı. Cocker Londra’da film yapımcılığında okurken Pulp, ikinci bir albüm kaydetme teklifi aldı. Bu teklifin sonucu ise 1989 yılında kayıtları tamamlanan ve o dönemde Cocker’ın keşfetmiş olduğu; acid-house ve pop etkilerinin bulunduğu “Seperations” oldu.


1994 yılının baharında piyasaya çıkan “His N Hers” birçok olumlu eleştiri ile birlikte hiç beklenmeyen bir başarı kazandı. Albüm İngiliz Müzik Listelerin’de ilk ona girerken Mercury Ödülleri içinde aday gösterildi. 1994 yılının sonu 95′in başında Jarvis Cocker; İngiliz televizyon’larının vazgeçilmez ismi haline gelmişti. Temmuz ayında ise Stone Roses, Glastonbury Festival’ine katılmayı iptal ettiklerinde gruba da yeni bir fırsat doğmuş oldu. Grubun Glastonbury festivalindeki sahnesi büyük bir ilgi ve beğeniyle karşılandı ve Pulp; İngiltere’de superstar konumuna yerleştirildi. Bu da grubun bir sonraki albümü “Different Class”ında zeminini oluşturdu. Pulp 1995 yılında yayınlanan Mercury ödüllü ‘Different Class’ ile yıldız mertebesine yükselmiş ve bir anda geniş kitleler tarafından sevilmeye başlamıştı. İngiliz işçi sınıfı erkeği rolündeki Jarvis Cocker; bazen seksi çoğunlukla kışkırtıcı vokallerinin ardına eklediği klavyeler ve gitar ile İngiliz şehir yaşamının tema müziğini yaratmıştır ‘Different Class’ albümüyle...

Ve en iyi 10 pulp şarkısı:

10. "F.E.E.L.I.N.G.C.A.L.L.E.D.L.O.V.E"  (Different Class, 1995)

9. "David's Last Summer" (His 'n' Hers, 1994)

8. "The Fear" (This Is Hardcore, 1998)

7. "Babies" (His 'n' Hers, 1994)

6. "This Is Hardcore" (This Is Hardcore, 1998)

5. "Do You Remember The First Time?" (His 'n' Hers, 1994)

4. "Acrylic Afternoons" ( His 'n' Hers, 1994)

3. "Razzmatazz" (His 'n' Hers, 1994)

2. "Disco 2000" (Different Class, 1995)

1. "Common People" (Different Class, 1995)

Pulp - Do You Remember The Fisrt Time?

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...