7.08.2013

Ustalara Saygı: CAN


Bir grup düşünün Radiohead, Sonic Youth, Spoon, Stereolab gibi isimleri derinden etkilemiş, tabiri yerindeyse müziğin dere yatağının yönünü değiştirmiş. 2.Dünya savaşı sonrası Avrupa'da ivme kazanan kapitalizm sürecine paralel olarak Berlin Duvarının yaratmış olduğu ayrımcılık Baader-Meinhof (RAF) tarzı yeraltı örgütlenmelerine zemin hazırlamıştı. Bu dönemde insanlar özellikle genç öğrenciler, tarihin bir nesnesi değil öznesi olma teleplerini yüksek sesle dile getirmeye başlamıştı.


Amerika'da bu kuşağın yaşıtları çiçekle, böcekle uğraşırken Almanya'da bu talebin müzikal yansıması olarak Almanya'da Darmstad okulu kurulmuş ve müziğe yeni bir yorum katma çalışmaları başlamıştı. İleride CAN'i kuracak Holger Czukay ve Irmin Schmidt bu okulun öğrencilerinden biriydiler. Bu ikili daha sonra Czukay'ın öğrencilerinden biri olan 19 yaşındaki Michael Karoli'yi ve Amerikalı flütcü David Johnson'ı ve caz davulcusu Jaki Liebezeit'ı yanlarına alarak deneysel ve doğaçlama temelli bir müzik yapmak için Inner Space isimli bir topluluk kurdular. Sonra mahşerin bu dört atlısı yine Amerikalı heykeltraş Malcom Mooney'i vokalist olarak gruba katılma konusunda ikna ettiler ve isimlerini CAN olarak değiştirdiler. Bir Communalism, Anarchism, Nihilism özeti.


Bu ekip, ilk dönem çalışmalarını ve konserlerini sanat ve bir performans kalesi olarak gördükleri eski bir şatoda yaptılar. CAN'in bu süreçte yapmış olduğu özgün çalışmalar ileride "Krautrock" denilecek olan bir müzik akımının doğumuna sebep oldu. Bu müzik toplumun isyankar sosyalizm talebinden esinlenerek, kaotik caz, rock, psychedelic gibi tarzları özgün bir doğaçlama ve avangard ses formlarıyla birleştirmişti. Ve inanın şu an dünya üzerinde shoagaze, post punk, post rock, space rock, experimental ve hatta doğaçlama bir elektronika varsa bütün bunların temelinde CAN ve onların çok boyutlu müziği vardır.


Can - Vitamin C

Can - I Want More

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...