16.08.2013

Biraz da sinema: Lore


İstanbul Film Festivali programında yer alan Avustralyalı kadın yönetmen Cate Shortland'ın Rachel Seiffert'in 'The Dark Room' isimli romanından uyarladığı Lore (Savaşın Gölgesinde) filmi sinemalara uğradı. 

Savaşın Gölgesinde, Almanya'daki Nazi dönemi sonrasında yaşananlara çocukların gözleriyle şahitlik ediyoruz. Hitler intihar etmiş ve savaş kaybedilmiştir. Film bu noktadan açılışını yapar ve ilerlemeye başlar. Nazi ordusunda subay olan baba teslim olur. Ailenin bütün yükü ailenin büyük kızı Lore'nin üzerine düşer. Lore, dört kardeşini de yanına alarak büyükannenin yanına gider. Bu yolculuk boyunca bir ülkenin değişimi kadar, Lore'nin kadın olma sürecindeki  aşamaya da tanıklık ediyoruz. Özellikle bu yolculukta Lore'nin karşısına çıkan Yahudi genç Thomas, genç kızın kafasında kurmuş olduğu dünya görüşünü allak bullak edecektir. 


Filmin bu noktada öne çıkan bir diğer önemli ayrıntısı, kuru gürültü bir duygu sömürüsü yerine gerçekçi bir sinema dili kullanması. Bu hayatta kalma mücadelesinin eşliğinde, yönetmenin doğa ile kurduğu ilişki ise filmin ruhunu çok güzel yansıtıyor. Elbette filmin başarısında en büyük etkenlerden bir tanesi de, Lore rolünü başarıyla oynayan Saskia Rosendahl'ın güzel oyunculuğu. İlk defa kamera karşınan geçen genç oyuncu müthiş bir profil çiziyor. 

O meşhur sözde olduğu gibi "Almanya yenilince biz de yenilmiş sayıldık."

 
Arcadia - Goodbye Is Forever

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...