24.08.2011

USTALARA SAYGI - The Wedding Present



The Wedding Present Joy Division ile başlayan, The Smiths ile doruk noktasına ulaşan bir dönemin son yüz metresini koşmuş bir efsane. 80'li yılların ikinci yarısında pop müzik tarihinin The Fall, Gang Of Four, Buzzcocks gibi isimlerinden ilham alarak yüksek enerjili gitarlar eşliğinde en garip aşk hikayelerini anlatan Wedding Present Indie müziğin görkemli bir tarifini yapmıştır. 1985 yılında Ada'nın bereketli Leeds yöresinde Lost Pandas grubunun küllerinden doğan Weddind Present enteresan kişilik David Gedge'nin önderliğinde bağımsız bir ruhla yola çıkmıştı. Hızlı gitarlar ve kırılgan aşk sözlerinin karışımının yapıldığı bir dizi single'ı kendi plak firmaları olan Reception Records etiketiyle basmışlardır. İlk albüm George Best İngiltere listelerinde 47 numaraya kadar yükselmiştir. John Peel'in radyo programında yer almaları ve Kennedy isimli single'ları ile takipçilerini artıran ekip, bu süreçte grup bünyesinde eleman değişikleri yaşamıştır. Her şeye rağmen büyük firmaların boyunduruğu altına girmeyerek ve amatör ruhlarını koruyarak saygınlarını her zaman korumuşlardır. Grubun tuhaf bir ruh ortaklığı kurduğu günümüzün en özgün müzik insanlarından biri olan prodüktör Steve Albini üçüncü albümleri Seamonster ile bu yolculuğa eşlik etmeye başlamıştır. Albüm yayınlanmadan önce Pete Salowka grupla yollarını ayırarak Ukrainians isimli grubu kurmuştur. 1992 yılında yine kendilerinden beklenmeyecek ilginç bir projeye imza atmışlar, yıl boyunca her ay bir single çıkararak bu single'ların İngiltere listesinde ilk 40'a girmelerini sağlamışlardır.

İngilizlerin efsane ve sorun yumağı futbolcusu George Best ismiyle yayınladıkları debut albüm görkemli bir parça olan "Everyone Thinks He Looks Daft" ile açılışı yapıyor. The Fall etkisinin yoğun bir şekilde hissedildiği "A Million Miles", tüm zamanların en favori Wedding Present parçalarından biri olan " My Favourite Dress", cayır cayır gitarların başrolde olduğu "Shatner", bir Buzzcocks parçası gibi tınlayan "All This And More", 14 parçalık Cd formatında yer alan bir Girls At Our Best cover'ı olan "Getting Nowhere Fast" ilk dinleyişte göze çarpan etkileyici çalışamalar. Bir süre Wedding Present projesini rafa kaldıran David Gedge kız arkadaşı ile Cinerama'yı kurmuştur. David Gedge ile alakalı olarak NME yazarlarından Mark Beaumont şunları söylemiştir. "Gedge İngiltere'deki en parlak ve asla değeri anlaşılmayan bestecilerin başında gelmektedir." Tekrar bir araya geldikten sonra 2005 yılında "Take Fountain" isimli bir albüm yayınlayan Wedding Present, son olarak yine Steve Ablini prodüktörlüğünde "El Ray" isimli bir albüm yayınladılar.

Ve George Best; İrlanda asıllı bu karizmatik kişiliğin İngiltere'nin en iyi futbolcusu olduğu inancı yaygındır. 60-70 arası 17 yaşında Manchester United formasını giymiş ve 18 yaşında milli olmuştur. Sağ açık olarak oynayan Best futbolculuğu kadar alkol tutkusu, düzensiz yaşamı ve güzel kızlara olan ilgisiyle hep gündemde olmuştur. İşte bu hızlı yaşamın sonucu 59 yaşında ölen efsanenin hayatı yine kendi sözleriyle şöyle özetlenebilir. "In 1969 I gave up woman and alcohol and it was the worst 20 minutes of my life"


The Wedding Present - My Favourite Dress



The Wedding Present - Getting Nowehere Fast




0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...