8.03.2012

Mirabel Kardeşler


Bugün malum Dünya Kadınlar günü. Bu güne özel tarih sayfalarında şerefli bir yere sahip olan Mirabel Kardeşler'in hikayesini tekrar bir hatırlayalım istedim.

Dominik Cumhuriyetinde 1960 yılının 25 Kasım sabahında kuzey bölgesinde bir uçurumun dibinde 3 kadının cesedi bulundu. Patria, Minerva ve Maria, onlar Mirabel Kardeşlerdi. Dönemin Rafael Leonidas Trujillo diktatörlüğü olayın kaza olduğunu söyledi. Ertesi sabah gazetelerde bu ölümlerin bir kaza sonucu meydana geldiğini anlatan haberler çıktı. Ama gerçekler göründüğü gibi değildi.

Asıl gerçek diktatörlük karşıtı Clandestina hareketinin kurucuları ve kadroları olan bu kadınların “tehlike olarak görülmesi” ve tecavüz edilip vahşice katledilmeleriydi. Mirabel kardeşler, ülkelerinde siyasal özgürlük için yılmadan mücadele ederek diktatör Rafael Leonidas Trujillo'ya meydan okurlar. Bu yüzden diktatörlük tarafından zulme uğrayarak pek çok kez hapsedilir ve 25 Kasım tarihinde katledilirler. Mirabel kardeşlerin öldürülmeleri Dominik Cumhuriyet’inde büyük bir tepki uyandırdı. Direniş hareketi güçlendi ve bir yılın sonunda diktatörlük, anti-Trujilo hareketi tarafından düşürüldü.

Mirabel kardeşlerden birinin kod adının Kelebek olmasından da esinlenerek; o günden sonra bu üç kız kardeş, gerek Dominik'te gerek bütün dünyada "Kelebekler" olarak anılmaya başlarlar. İlk önce 1981'de Dominik'te toplanan Latin Amerika Kadın Kurultay'ında; 25 Kasım "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü" olarak kabul edilir. 18 yıl sonra, 1999'da Birleşmiş Milletler'in kararına dönüştü ve 25 Kasım uluslararası düzeyde "Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü" olarak kabul edildi.

Evet bugün sadece kadınlar söylesin ve biz dinleyelim...


Gossip - Careless Whisper

Siouxsie And The Banshees - Happy House

Pylon - The Human Body

Le Tigre - Nanny Nanny Boo Boo

Altered Images - Bring Me Closer

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...