5.02.2015

Derdiyoklar İkilisi


Bugün müzik tarihindeki yolculuğumuzda Derdiyoklar İkilisi'ne konuk oluyoruz. Ali Ekber Aydoğan (gitar) ve İhsan Güvercin (bateri) ikisi 1950'li yılların başında Malatya'da dünyaya geldi. Grubun Derdiyok adını da aldığı ilk 45'likleri 1968 yılında piyasaya sürüldü. Askerlik görevlerini tamamladıktan sonra maddi sıkıntılar onları ayrı ayrı Almanya'ya getirdi. İlk gerçek konserlerini 1974 yılında Darmtadt'da verdiler ve ilk albümlerini 1979 yılında çıkardılar. Arif Sağ ve Orhan Gencebay gibi bağlama virtüözleri onların kahramanlarıydı. Ancak elbette ki Barış Manço, Erkin Koray, Beatles ve Elvis de bu listede yer alıyordu. 3 Hür-El'in çift boyunlu gitar kullanması, Aydoğan'ın kendisinin yaptığı ilk ve tek üç boyunlu gitarın yaratılmasında büyük rol oynadı.

Türk halk müziği 5/8 ya da 9/8'lik davul ve çift dilli zurnanın süssüz düetleriyle doludur. Ayrıca ikisinin de inleyen ve gırtlaktan gelen kuvvetli sesleri vardır. Bu yüzden ikili performanslarında üçüncü üyeye ihtiyaç duymamışlardır. Grup kayıtlarında overdublar ve hatta arada sırada hafifçe ayarları buzulanları bile kullanmaktan çekinmemişler. İkili yapmış oldukları müziği 'Disco Folk' adıyla nitelemektedir.

Derdiyoklar daha çok düğünlerde çalmışlardır, ancak iki ülke arasında geçen şarkı sözleriyle hayranları giderek artmış ve tüm Almanya boyunca birçok kasetleri satılmıştır. İkili 1985 yılında 'Çoban Mamoş' albümü kaydedilmiş ama bundan bir sene önce grup dağılmıştır. Grup dağıldıktan sonra Güvercin yeğeniyle düet yapmaya başlamış, Aydoğan ise baterist Mehmet Tanış ile performaslar sergilemiştir. Grup nadir olarak bir araya gelip konserler vermektedir. En son 2001 yılında bir araya gelip performans sergilemişlerdir.


Derdiyoklar İkilisi - Yaz Gazeteci Yaz

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...