21.01.2015

Black Sabbath - Paranoid


Bugün tozlanmayan albümler köşemizde Black Sabbath grubunun 1970 tarihli 'Paranoid' albümüne göz atıyoruz. Birmingham'lı Black Sabbath heavy metal tarzındaki kendi isimlerini taşıyan ilk albümlerini 13. Cuma Şubat 1970'de yayınladı. Albüm İngiltere listelerinde 8 numaraya kadar çıktı ve 5 ay boyunca listelerde kaldı. Bütün bunlara rağmen albüm İngiltere'de kaşların çatılmasına ve çok sert eleştirilere maruz kaldı. 

Birmingham'lı dörtlünün ikinci albümleri Paranoid aynı yılın ekim ayında çıktı. Başlangıçta albümün isminin 'War Pigs' olması planlanıyordu. Fakat plak şirketi albümün isminin 'Paranoid' olarak değiştirilmesini istedi. Albümün gaz şarkılarında biri olan Paranoid firmanın single olabilecek nitelikte bir şarkı istemesi üzerine son anda stüdyoda yazılmış ve tek seferde kaydetmiştir. Albüm muazzam bir protest şarkı örneği olan ve müthiş bir introyla açılan War Pigs şarkısıyle açılıyordu. Şarkı ABD hükümetinin kanlı Vietnam seferine karşı bir tepki niteliğindeydi. Bu şarkıda Sabbath'ı Sabbath yapan herşey vardı; Ozzy Osbourne'ün ürkütücü çığlıkları, kıvrak davul vuruşları, vurucu şarkı sözleri ve gitarın babası Tony Lommi'nin ağırlığı. Albüme ismini veren 'Paranoid' çok üstün körü kaydedilmesine rağmen erken-punk döneminin haberciliğini yapıyordu. 'Planet Caravan' ruhani bir balat'ın tanımı gibidir. 'Iron Man' grunge ruhu ile 90'ların kasvetli Seattle bölgesine selam çakar. Albümün diğer dört şarkısı diğerlerine oranla daha az bilinse de etkisi yine yıkıcıdır. 


Albüm grubun Amerika'da patlama yapmasını sağladı ve Amerika listelerinde 12 numaraya kadar çıktı. Punk'dan grunge giden bu uzun müzik yolculuğunda Paranoid hep bir köşe taşı olarak yerini sağlamlaştırdı.


Black Sabbath - War Pigs

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...