26.01.2015

Dinamo Mesken



Türkiye futbol tarihinde adından dolayı kapatılmış yegane kulüp olan Ertuğrulgazi Gençlik ve Spor Kulübü, namıdiğer Dinamo Mesken'in hikayesinin izini süren sergi 27 Ocak-14 Mart 2015 tarihleri arasında Salt Ulus'ta... 

Dinamo Mesken, adını, 1970'li yıllarda Sovyetler Birliği ve Avrupa'da şampiyonluğa ulaşan Dinamo Kiev'den alır. Bu, 12 Eylül Darbesi'nin ardından "milli değerlere açıktan bir saldırı" olarak gösterilir; kulüp kapatılarak yönetici ve futbolcularından bazıları gözaltına alınır, işkenceye uğrar, yargılanır ve çeşitli cezalara çarptırılır. 

1970'lerin sonu ve 80'lerin başında ülkenin siyasi gündemi, taraftarlarının desteğiyle ayakta kalmayı başaran Dinamo Mesken'i de olumsuz yönde etkiledi. Takımın her deplasmanı olaylı geçti; 1976'da Kemalpaşaspor'la yapılan bir maçta futbolcu ve taraftarlar "Moskova dışarı!" sloganlarıyla ıslıklandı; kulüp binası polis baskınına uğradı. Emniyet'in bilgisi ve izni dâhilinde kulüp için toplanan para, 12 Eylül Darbesi'nin ardından "haraç" olarak nitelendi; bazı yönetici ve futbolcular yargılanarak suçlu bulundu. Kulübün federeliği iptal edildi.

2008'de Meskenspor adıyla yeniden kurulan kulüp, hâlen aktif olarak faaliyet göstermektedir.

Daha fazla bilgi için  http://saltonline.org/ adresini ziyaret edebilirsiniz..

Fotoğraf: Cemal Karadağ (1976)


David Baddiel, Frank Skinner, Lightning Seeds - Three Lions

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...