28.01.2015

Milli Vanilli Skandalı


Bugün müzik yolculuğumuzda 80'li yılların sonuna gidiyoruz. Buğday tenli, cool bakışlı Fab Morvan ve Rob Pilatus ikisinden oluşan Alman grup Milli Vanilli 80'lerin sonunda müzik piyasasını adeta salladı. 1988 ve 1989 yıllarında çıkardıkları iki albüm onları süperstar sınıfına sokmuştu. Plakları inanılmaz sattı ve Grammy ödülü kazandılar. Para, şan, şöhret, uyuşturucu, kadınlar ve medyanın itici gücü. Müzik piyasası yeni oyuncaklarını bulmuştu.

Gelelim bu ikilinin neden olduğu yüzyılın en büyük müzik sahtekarlığı olarak anılan olaya. Grammy ödülü alan grubun, MTV tarafından kaydedilen bir konser sırasında teyp takılınca playback yaptıkları ve bunun da ötesinde şarkılarını kendilerinin söylemedikleri anlaşılmıştır. Olay sonrasında bir basın toplantısı yapan grup, sadece görüntüden ibaret olduklarını açıkladılar. Onları yücelten, tıpkı günümüzde olduğu gibi açı kurtlar misali her zaman av arayan medya ikiliyi nasıl göklere çıkardıysa bir anda yerin dibine batırdı. Grammy ödülleri ellerinden alındı.

Bu olay ikilinin sonu olacaktı. Rob Pilatus 1998 yılında aşırı dozda uyuşturucudan öldü. Fab Morvan tek tabanca birkaç solo deneme yaptı ama fazla ses getirmedi. Yıllar sonra Fab Morgan ile yapılan bir röportajda şöyle diyecekti: "Evet, biz o zamanlar kendi sesimizi kullanmadık, ama şimdi stüdyoya girenler tamamen bilgisayar teknolojisi ile seslerini düzeltiyorlar. Şimdi onlar doğru yapıyor, biz mi yanlış yaptık."



0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...