15.01.2015

Yadigar Ejder Kitabı


Hayat herkese adil davranmıyor sanırım. Türk sinemasının yüzlerce filminde oynamış dev adam Yadigar Ejder'de bunlardan bir tanesi. Tıpkı hayatın o tuhaf ironisi gibi bu adamın dev cüssesine inat asıl ismi Yadigar Kuzu'ydu.

Tarih 14 Ocak 1992'yi gösteriyordu. Soğuk bir İstanbul gününde Taksim Parkı'nda sabah temizliği yapan çöpçüler, bir bankın üzerinde soğuktan donarak ölmüş bir adamın cesedini buldular. Bu ceset Türk Sineması'nın "Dev Adam"ı Yadigar Ejder'e aitti. Oynadığı filmlerde onca yumruğa, tekmeye bana mısın demeyen adam soğuğa yenik düşerek öldü. Üstelik evinden kirasını ödeyemediği için atılmış, cebinde 5 parası olmadan. Henüz 45 yaşında kuzu gibi bir yüreği olan bu adam, vefasız dünyanın kurbanlarından biri oldu. 
İşte bu dev yürekli adamın artık bir kitabı var. Erhan Tuncer tarafından hazırlanan kitabın ismi "Bir Yadigar Ejder Kitabı". Kitabın tanıtım bülteninde ise şöyle yazıyor:

"Tarih denildiği zaman akla gelen şeyleri bir sayalım; imparatorlar, savaşlar, padişahlar, fatihler vs. Bütün tarih kitapları hemen hemen aynı bilgilerle doludur. Kimsenin ilgisini çekmez mesela, on altıncı yüzyılda bir demircinin hikayesi. Sinema tarihini de bu hep aynı anlatıdan ayrı tutamayız. Starların, büyük oyuncuların, büyük filmlerin tarihi. Yine kimsenin ilgisini çekmez sinemanın gerçek emekçileri olan adını bile bilmediğimiz insanların hikayesi. Ama asıl hikaye ilgimizi çekmeyen o yerde, yerlerde..."

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...