23.05.2012

Monterey 1967 "Aşk Yazı"


California'nın Monterey şehrinde 16-18 Haziran 1967 tarihinde, toplamda yaklaşık 200.000 kadar dinleyicinin katıldığı Monterey Pop Festivali yapılmıştı. O dönem özellikle çiçek çocukların etkisiyle görkemli bir yazın yaklaştığı önceden belli oluyordu. Yapılacak bu festival için müzisyenler herhangi bir ücret talep etmeden gönüllü çalmışlardı. Festivalde rock, folk, soul, blues, psychedelia, pop hatta hint müziği gibi bir çok alandan müzisyenler bir araya gelmişti.

Özellikle sonradan birer efsaneye dönecek isimler için bu festival ciddi anlamda kendilerini gösterdikleri ilk yer oluyordu. Örneğin Janis Joplin ve o dönem İngiltere'de meşhur olup, Amerika'da pek tanınmayan Jimi Hendrix. Ayrıca bu festival sayesinde The Who, ABD'deki ilk konserini verdi; Jefferson Airplane ise devler ligine hızla yükselişini perçinledi. Bu açıdan Monterey bütün bu müzisyenlerin buluşması tanışması açısından önemli bir mekan olarak dikkatleri üzerine çekti.



Bu festivalin bir diğer önemi bugün Google logosunda yazan Robert Moog'un 78'inci doğum gününü belirten Moog synthesizer'ların ilk defa kullanılmasıydı. Bu festival sayesinde rock müzik yeni bir müzik aletiyle tanışmış oldu.1966 yılında Robert Moog tarafından geliştirilen Moog elektronik müziğin öncülerinden Paul Beaver ve Bernie Krause tarafından tanıtılmak üzere Monterey'e getirildi. Daha sonra birçok müzisyen bu efsane aleti kullanacaktı.

Bir yıl sonra Monterey Festivali'nin ikincisi yapılmak istendi, fakat şehrin yöneticileri buna izin vermedi. 1967 yazı tatlı bir hatıra olarak hafızalarda yer etmişti. Öyleki sonraki yıllarda yapılan hiçbir festival bu sıcaklığı ve samimiyeti yakalayamamıştı. Hatta 2 yıl sonra yapılan Woodstock bile ticari amaçlı gerçekleşmişti. Çünkü Monterey Festivali'inde insanlar saf sevgiye, kardeşliğe ve barışa inanmışlardı.

O yüzden bu çok kısa hayatta kimseyi kırmadan; sevin, sevilin, sevişin...

Jefferson Airplane - White Rabbit

The Who - My Generation

Otis Redding - Sittin On The Dock Of The Bay

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...