17.05.2012

Mutsuzluk çubuğu: Arab Strap


İskoçya'da bir gece vakti, aynı barda aynı kızı tavlamaya çalışan iki erkeğin kesişen hikayelerinin hayata yansıması aslında Arab Strap grubunun başlangıcı. Aidan Moffat ve Malcolm Middleton ikilisinin oluşturduğu Arab Strap müziği, o yörenin yağmurlu ve kahvetli atmosferine, yaşanılan hayat tecrübeleri, sonu hüzünlü biten pembe aşk masalları eklenilerek oluşturulan bir sound aslında. Bu sound akustik ve sakin melodiler üzerine küçük hikayeler yazmak şeklinde hayat buluyor. Melankolik bünyeler ve görkemli kaybedenlerin buluştuğu Göğe Bakma Durağı.

Radyolarda büyük ilgi uyandıran ilk single "The First Big Weekend" sonrası 1996 yılında ilk albüm "The Week Never Starts Around Here" Matador Records etiketiyle çıkıyor. Elbette kendine özgü bu sound merak uyandırıyor. Bıçağın iki yüzü misali, sevenler olduğu kadar nefret edenlerde oluyor bu albümden. Dönem itibariyle grubun ruh ikizi ve aralarında sağlam bağlar olan aynı çoğrafyanın bir diğer ekibi Belle & Sebastian grubu. Bu sağlam köprüler Belle & Sebastian grubunun "The Boy With Arab Strap" albümüne net bir biçimde yansıyor. 



1998 yılında ikinci albüm "Philophobia" geliyor. Bu albüm esasında yaşanılan korkular üzerine bir manifesto tadında ve geleneksel Arap Strab sound'unun en belirgin hissedildiği çalışmalardan biri. 1999 tarihli "Elephant Shoe" beklentilerin aksine aceleye getirilmiş ve yokuş aşağı bir iniş gösteren yetersiz bir albüm olarak tarih sayfasındaki yerini alıyor. Sonrasında çıkan "The Red Thread" ve "Monday At The Hug & Pint "albümleri akılda kalan çalışmalar olarak grup diskografyasındaki yerlerini alıyorlar. 2006 yılında dağılan ikili kendilerini solo çalışmalara adamış görünüyorlar. Geçtiğimiz senelerde ufak tefek konserler için bir araya gelen ikili acaba ileriki yıllarda Arap Strap efsanesini tekrar sürdürecekler mi?

Arab Strap - The Shy Retirer

Arab Strap - Dream Sequence

Belle & Sebastian - The Boy With the Arab Strap

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...