30.09.2012

Erkin Koray "Meçhul"


Erkin Koray kuşkusuz bu toprakların yetiştirdiği en büyük müzisyenlerden bir tanesi. Onun Türk rock müziğine katmış olduğu ruh asla tartışılmaz. Bir dönem ondan ilham alarak eline gitar alan birçok müzisyen Erkin Baba'nın izinden gitmeyi kendilerine hedef olarak seçtiler. Canlı olarak birkaç kez izleme fırsatı bulduğum Erkin Baba'nın sahnede vermiş olduğu mesajlar, onun müzisyen kimliğine ilave olarak bu dünyanın gidişatına karşıda ne kadar duyarlı bir insan olduğunu gösteriyordu.

Ustanın eşsiz müziğine yabancı kalamayan Seattle kökenli Sublime Frequencies plak şirketi "Meçhul" singles & rarities adlı albümü plak ve CD formatında yayınladı. Erkin Koray'ın kişisel plak kolleksiyonunda alınan 11 adet parça 1970-1977 arasındaki dönemi kapsıyor. 2011 yılında yayınlanan albüm ülkemizdede bulunuyor. Geçen günlerde bu albümü plak olarak arşivime kattığım için büyük bir keyif yaşadım. Ünlü müzik sitesi Pitchfork tarafından 10 üzerinden 8.1 gibi yüksek bir not verilen albüm Amerikan radyolarında çok sık çalınan albümlerden bir tanesi. Albüme Amerika'nın yanı sıra, Avusyralya, Yeni Zelanda ve Japonya gibi ülkelerde büyük ilgi olduğunu söyleyen Sublime Frequencies şirketi yetkilisi Mark Gengis, çalışmanın Erkin Koray'ın ABD'deki ilk çalışması olduğunu söyledi.



Albüm için yapılan yorumlardan bazıları ise şu şekilde:

-  Türkiye’de Rock müziğin ikonlarından Erkin Koray, son yıllarda Batı’ya da derleme çalışmalarıyla ulaştırılmaya başlandı. Böylece yeni dinleyiciler, Anadolu’ya Rock müziğini getiren adamı tanımış oluyor...Bu eşsiz koleksiyonu, Hendrix, Amon Duul gibi isimleri seven dinleyiciye tavsiye ediyoruz. "Othermusic internet sitesi"

-  Erkin Koray Türkiye’de rock müzik yapan ilk isimlerden biri. ABD’de dinleyicileriyle buluşacak olan Koray, birer kopyasını da imzalayacak. Kaçırılmaması gerekir. "San Francisco Chronicle"

-  Albümdeki ’Kendim Ettim Kendim Buldum’, ’Hadi Hadi Ordan’ gibi parçalar insanı mutlu ediyor. Acaba Koray’ı turneye çıkarsalar çok mu fazla şey istemiş oluruz. "Aquarius  Records’un internet sitesi"

 -  “Albümü aldığım gün 5 kez dinledim. Erkin Koray, Elvis Presley, Jimi Hendrix ve Beatles’ı bir araya toplayan bir sanatçı. "Blastitude"

 -  Koray’ın ’Meçhul’ albümünü dinlemek, müziğin farklı dönemlerine tanıklık etmek gibi bir şey. "Blurt"

Kapanışı  Erkin Baba'nın albüme yazmış olduğu bir notla bitirelim.

Whenever I see that the audience is LESS than what I expect, I always think:
"There must be something wrong with ME"
My thoughts are the same, When the audience is MORE than what I expect...

Erkin Koray - Kendim Ettim Kendim Buldum

Erkin Koray - Hadi Hadi Ordan

2 yorum:

Esra Birol dedi ki...

erkin koray muhteşem bir sanatçı..bayılıyorum ona

Adsız dedi ki...

O bir rock üstadı olabilir; ama söylediği her parça herkesin hafızasında. TSM için Zeki Müren'le M. Senar, THM için Bedia Akartürk'le Neşet Ertaş, Türk Pop için Tarkan'la Ajda Pekkan neyse, işte Anadolu rock için de Erkin Koray o oluyor.
Allah uzun ömürler versin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...