13.07.2012

En İyi 30 Clash Şarkısı Vol.2


The Clash efsanesinin en iyi şarkıları serisinin ikinci kısmı.

11- Rock The Casbah

Rock, dub, reggae'yi harmanlayarak nasıl bir dans müziği yapılır en güzel örneklerinden biri. Aslında Combat Rock gibi çok iyi olmayan albümden evrensel bir hit olması bile başlı başına bir hikaye. Şarkının hikayesi rock'un İran'da yasaklanmasını anlatıyordu.

12- Janie Jones

Terry Chimes'ın olağanüstü davulu eşliğinde daha ilk saniyeden itibaren şahane bir şarkı dinyeleceğiniz hissini veriyor. Bu enerji ve ritim belkide Sex Pistols'ın beceremediği rock'n roll ruhunun dışarı yansımasıydı belkide.

13- London Burning

Clash'in Sex Pistols'ı imrendiren radikal çağrıları vardı. Pistols, "Anarchy In The UK" ve "God Save The Queen" i bir yana bırakırsak, o günlerin Londra'sındaki gençliğin ruh halini tasvir etmeyi beceremiyordu. İşte bu şarkı dönem itibariyle Londra gençliğinin yaşadığı bunalımı ve hayatın çarpıklığını gözler önüne seren bir punk marşı.

14- Police and Thieves

The Clash'ın aslında insanın mırıldanarak söyleyebileceği basitlikte politik şarkılar yapabileceğinin en güzel örneklerinden biri Police and Thieves. Şarkının orjinalini Junior Murvin söylüyordu. Fakat Clash'in reggae-punk versiyonu gayet keyifliydi.

15- Lost In The Supermarket

Bu şarkı Clash'in farklı esin kaynaklarını bir araya getiren o kimyasının en güzel yansımalarından biri. Tıpkı müziği kadar, sözleri  açısından da kırılganlık ve öfkeyi aynı potata eritmeyi başarmış çoğu grubun 'keşke ben yazsaydım' dediği nefis bir kayıt. Mesaj basit "Ne kadar çok alışveriş yaparsanız, o kadar azalıyorsunuz".


16- Stay Free

Mick Jones çok az Clash şarkısını söyledi. Bu şarkı onun sesinin hakkını verdiği farklı melodik ve farklı bir kayıt olarak dikkat çekti. Özgür kalmaya çalışan bir insanın haykırışı belki de.

17- Bankrobber

Paul Weller'in dediği gibi "Ne acayip hikaye, "Top Of The Pops"a girmeyi reddediyorsun, ama millet "Bankrobber"la dans ediyor. Hangisi daha beter.

18- Police On My Back

Şarkyı dinliyorsun, şarkı sona erdikten sonra da insanın zihninde yankılanıyor, yalnız zihinde değil, havada da yankılanıyor. Sonrasında kendi kendine sorular sormaya başlıyorsun. Ne tuhaf dimi?

19- Rudie Can't Fail

Clash'in asi halleriyle örtüşen en güzel şarkılardan biri. Herkes bir dönem Joe'nun tarif ettiği Rudie karakteri olmak istemişti.

20- Broadway

Üç plaklık değişik bir çalışma olan "Sandinista!" albümünde yer alan bu şarkı bir film şeridi gibiydi. Anahtar sözcükler; öfke, tutku, gurur ve duygu. daha ne olsun.

The Clash - Rock The Casbah

The Clash - Janie Jones

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...