9.08.2012

Bir Pagan Tapınağı


Elektronik müziğin efsane ve mütevazi DJ'lerinden biridir Laurent Garnier. Tamamen doğaçlama ortaya çıkardığı eklektik ve tutkulu setleri ile meşhurdur. Çok geniş bir müzik bilgisi ve plak kolleksiyonu sahibidir. Hani günümüzde olan bazı DJ'lere benzemeyen. Bazı kulüplerde çalan ve cebine koyduğu 3-5 cd ile kendini DJ sanan kişiler. Sen internetten bir set indir. O çalmaya devam etsin, sen yalandan mixser'in düğmeleri ile oyna. Adama sorsan Giorgio Moroder, İlhan Mimaroğlu, Edwin Starr, Marshall Jefferson kim diye, aval aval suratına bakar. Müziği bilmeden müzik yapmaya çalışmak. Sadece gülünç bir durum.

Neyse şimdi Laurent Garnier ile ilgili anıya geçelim.


"Nisan 2003'te Laurent Garnier, Manchester'ın efsane gece kulüplerinden Music Box'ta, mekan yıka basa dolduran 600 kişilik bir kitlenin önünde çalıyordu. Oldukça ender rastlanır bir set ortaya koyuyordu. 90'ların rave marşlarından başlamış, elektronikanın zirve örneklerine geçmiş, oradan Detroit çıkışlı hiphop ve tekno klasiklerine uzanmış, arada da yığınla disko ve reggae hitleri çalmıştı. Derken bir anda Garnier çalmayı kesti. Sessizliği Irak'taki savaşı eleştiren kimsesiz bir ses bozdu. İkinci Körfez Savaşı patlak vermek üzereydi. Blair hükümeti, İngiltere'yi hızla halkın onaylamadığı bir savaşa sürüklüyordu. Konuşmayla birlikte yavaş yavaş kulübü saran uğultulu askeri bandonun trampetlerinin devreye girmesiyle bir çığlığa dönüşüverdi. Edwin Starr'ın "War" adlı şarkısı çalıyordu. Bu noktada Manchester kelimenin tam anlamıyla çıldırdı. Havada uçuşan tşörtler gördüm. Bir takım gansterler çılgınca dans ediyor, kızlar vücutlarını şekilden şekile sokuyor, oğlanlarsa kulübün tavanından sarkıyorlardı. Mekan bir anda kulüp olmaktan çıkmıştı, hatta bir DJ set'ten de bahsetmek mümkün değildi. Artık her şeyin mübah olduğu bir pagan tapınağıydaydık. Her türlü aykırılığın, kontrolü kaybetmenin, mutluluk dolu gülümseyişlerin, beklenmedik hareketin mazur görüldüğü bir tapınak. O anda, plakların içine gömülmüş, son bir plak arayan Laurent'a baktığımı anımsıyorum. Farley Jack Master Funk'ın "Love Can't Turn Around" şarkısıyla Marshall Jefferson'ın "Move Your Body"si arasında kalmanın gerginliğini yaşıyordu. Nihayet son plağını seçti. Plak tükürür gibi cızırdayarak sona erdiği anda, kulüpte her an patlak vermeye hazır bir isyanın havası vardı. O gece Manchester'da Laurent Garnier'nin sanatının özü bütün çıplaklığıyla önüme serilmişti."

"David Brun-Lambert"

Bir dönem Ankara'nın efsane mekanı Locus Solus'ta DJ'lik yaparken "Move Your Body" ve "Love Can't Turn Around" benimde setlerimin demirbaş parçalarındı. Ne güzel günlerdi.

Edwin Starr - War

Marshall Jefferson - Move Your Body

Farley 'Jackmaster' Funk - Love Can't Turn Around

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...