22.08.2012

Depeche Mode estetiği


80'li yılların başında İngitere'de ortaya çıkan, yaptıkları müzik genel anlamda New Wave gibi bir kalıba sokulmak istensede, evrensel pop yapan bir grup Depeche Mode. Klavyenin karanlık tarafını kullanmadaki ustalıkları onları her zaman ilham verici bir grup yaptı. 

Onca sene yerlerini dolduracak bir başkası çıkmadan, itibarlarını ve yaratıcılıklarını hiç kaybetmeden efsane olmaya devam ediyorlar. Kuşkusuz bunda grubun iki başlı olmasının payı büyük; vokalist Dave Gahan ve grubun geri kalanı Martin L. Gore. Bu iki dahinin gizli rekabeti ve yeteneklerini öne çıkarma yarışı Depeche Mode müziğini her daim taze tutuyor. Martin Gore muhteşem şarkılar yazar ve Dave Gahan tarifsiz bir şekilde söyler. Et ve tırnak misali ayrılamayan bir kimya. Zaten ikilinin tek başlarına yapmış oldukları solo çalışmalar hiçbir zaman Depeche Mode tadı vermemiştir.



Hikayenin temeli 1976 yılında Vince Clarke ve Andrew Fletcher'ın No Romance in China adını taşıyan bir projede bir araya gelmeleriyle atılmıştı. İkili daha sonra aralarına gitarist Martin Gore'u alarak French Look adında başka bir grup oluşturdular. 1980 yılına gelindiğinde ise, Fletcher'ın ayrılması ve vokalist Dave Gahan'ın aralarına katılmasıyla grup Depeche Mode halini aldı. 

Evet pop tarihinin bu efsane ozanları bizlere afili şarkılar söylemeye devam ediyorlar...

Depeche Mode - Enjoy The Silence

Depeche Mode - Personal Jesus

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...