5.10.2013

Sokaklardan şarkılar


Bundan yaklaşık 10 yıl önce Manu Chao'nun önderliğinde Barselonalı sokak müzisyenlerinin birer parçalarından oluşan bir albüm yapılmıştı. Müzik pisayasının giderek ticari bir hal almasına tepki niteliğindeki bu albümün ismi 'La Colifata' idi. Albüm için sokak sanatçıları birer demo getirmişler. Bu şarkılardan bazıları doğrudan doğruya sokaklarda, kimiyse derme çatma stüdyolarda kaydedilmişti. Sonradan parçalar uygun bağlantılarla birbirine eklenmişti.


Projenin fikir babası Manu Chao albüme 'Put It On' isimli bir reggae parçası ile destek vermişti. Bu yasadışı albümün arka kapağında 'bu CD mağazalarda satılamaz' yazıyordu. Bildiğin karanfil elden ele misali bir güç birliği.


Albüme ismini veren 'La Colifata' Buenos Aires'te bir akıl hastanesinde, hastaların kurduğu ve yayını kendilerinin yaptığı bir radyo istasyonu. İşin eğlenceli tarafı albümde sık sık tekrarlanan 'Siempre Fui Loco' (Daima deliydim) sözcükleri ise bu radyonun cingılı. Bir akıl hastanesinden sokaklara. Bir Çin atasözünden dedildiği gibi 'Evde oturan, ölür.' Hayatın nabzının attığı tek gerçek yer sadece sokaklardır. Ve gün gelecek sokaklar özgürlük kokacak.

Manu Chao - Put It On

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...