23.01.2014

California Über Alles


Bugünkü cover köşemizde Dead Kennedys grubunun meşhur şarkısı "California Über Alles" var. Şarkının nefis bir hip-hop versiyonunu yapan grup ise 90'ların başında politik tavırları ile dikkat çeken Michael Franti and Rono Tse ikilisinden oluşan The Disposable Heroes Of Hiphoprisy.

Jello Biafra önderliğinde kurulan Dead Kennedys tartışmasız ABD punk sahnesinin en öncü figürüydü. Her ne kadar yaptıkları müzikte 70'lerin İngiliz punk'ının etkisi inkar edilemez olsada, Dead Kennedys andrenalinin yanında kimi İngiliz punk gruplarının müziği 3. sınıf dışavurumcu Alman pornosu gibi kalıyordu. Bunda Biafra'nın dört dörtlük bir ön adam olmasının payı büyüktü. Sahnede seyircilerin arasına balıkma dalıp onları taciz etmek grubun sahne şovlarının bir parçacıydı. Ve çoğunlukla bu tacizler bir kavgayla sonuçlanıyordu. Grubun diğer numaraları arasında; bir mezarlıkta evlenmek, San Francisco Belediye Başkanlığı için aday olmak ve kalabalığın sahnede kendilerini soymalarına izin vermek en dikkat çekenleriydi.


Dead Kennedys her zaman can alıcı ve çarpık konulara şarkılarında ver vermişlerdir. Atom bombası karşıtı alaycı Kill The Poor, California Valisi Jerry Brown'ın yeni çağ faşişmi üzerine yazdıkları California Uber Alles, Kamboçya'da birbuçuk milyonun üzerinde insanın katledilmesinden sorumlu eski kızıl kmer lideri Pol Pot ve buna seyirci kalan Amerikan Dış Politikası üzerine yazdıkları Holiday In Cambodia en dikkat çeken parçalarıydı.

Sonuç olarak Dead Kennedys dünyada mantar gibi türeyen yüzlerce benzer grubun aksine sahici, inandırıcı ve felsefesi olan bir gruptu. Biafra'nın sanatsal yaratıcılığı ve düzenin onur kırıcı beklentilerine karşı verdiği mücadele hayranlık uyandırıcıydı. Grubun Jello Biafra'sız bir İstanbul konseride yaptığını hatırlatalım.

Disposable Heroes of Hiphoprisy - California Über Alles

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...