15.01.2014

Duvarların gücü adına


Bu yaz Sziget Festival'inde 'Before I die' duvarına ölmeden önce neler yapmak istediğimi yazmıştım. Peki bu duvarın hikayesi nedir. Postkolik bu hikayeyi araştırdı ve sizler için yazdı. İşte o hikaye:

Her şey Candy Chang’ın annesi kadar sevdiği bir yakınını aniden kaybetmesi ile başladı. Çok zor bir dönemden geçen Candy hayatı ve ölümü sıkça sorguladığı bu dönemde kendisine bu olguları hatırlatacak ve çevresindeki insanların da bu konudaki fikirlerini öğrenebileceği bir şey yapmak istedi.

Arkadaşlarının da yardımı ile mahallesi New Orleans’da terkedilmiş bir evin cephesini boyayıp üzerine ‘Ölmeden önce yapmak istediklerim’ diye kocaman bir başlık yazdılar. Başlığın altını, yoldan geçenlerin ellerine birer tebeşir alıp doldurabileceği şekilde boş bırakıp insanların hayattaki arzularını dile getirerek başkaları ile paylaşabilecekleri bir duvar yarattılar.


Hemen ertesi gün duvarın tamamen dolduğunu görmüş Candy. İnsanların yazdıkları cümleler onu hem güldürüp hem de gözlerini doldururken geçirdiği bu zor dönemde ona büyük bir teselli olmuş. Hiçbir beklentisi olmadan giriştiği bu deneysel projenin bu noktaya kadar geleceğini hiç düşünmemiş Candy. O günden sonra büyük bir hızla yayılan ‘BID (Before I Die)’, çok kısa zamanda Kazakistan’dan Arjantin’e,  Japonya’dan Danimarka’ya kadar 60’ın üzerinde ülkede 400’den fazla duvarda yerini alan uluslararası bir projeye dönüştü.

Artık 25’in üzerinde dile çevrilmiş olarak dünyanın çeşitli yerlerindeki duvarlarda yerini almış olan bu proje, bir duvara herhangi bir şey yazmaktan çok bize hayatımızı önemli kılan şeyleri hatırlattığı ve farkındalığı arttırdığı için önemli bir yere sahip. Üstelik bu güzel proje artık sadece sokaklarda değil, 5 Kasım itibari ile kütüphanelerimize de girerek literatürde yerini almış durumda.

Bu duvarların gücünü ve arkasında yatan hikayeleri anmak adına çıkarılan kitap da aynı duvarlar gibi rengarenk! Yayıncının sözleri ile bu proje bize hayatın yaşamaya değer olduğunu ve oyuna dahil olmak için hiç bir zaman ne çok geç ne de çok erken olduğunu hatırlatan bir araç. Bu ilgi çekici hikayenin kitabı şimdilik Türkiye’de satışa sunulmamış olsa da internetten erişilmesi mümkün.


Kitabın basıldığı günü kutlamak amacı ile New York, Londra ve Detroit dahil olmak üzere 15 farklı şehirde yeni duvarlar inşa edildi ve 5 Kasım “duvar günü” ilan edildi. Kitabın içeriğinde ise dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan duvarlardan görüntüler ve bu duvarların hikayeleri, projenin tüm dünya üzerinde yayıldığı şehirleri gösteren harita ve skeçlerin yanı sıra bir BID duvarı inşa edebilmek için neler yapılması gerektiğine dair bilgiler de bulunuyor. Bunların dışında bir de bugüne kadar yazılmış en çarpıcı cümlelerden örnekler yer alıyor kitapta: birine ilham olabilmek, matematikten A almak, Afrika’ya seyahat etmek, ona son bir kez sarılabilmek, bir yıl boyunca her gün dondurma yemek, çocukluk hayalimi gerçekleştirmek, eşitliğe erişebilmek, istiridyeden inci bulmak…

Bugün BID duvarı, isteyen herkesin kendi mahallesinde uygulayacağı bir projeye dönüşmüş durumda. Web sitesinde nasıl yapılabileceğine dair bir rehber de bulunuyor. Yapılması gereken ilk şey bir yer belirleyip yerin sahibinden bu proje için izin alıp projenin web sitesinden ‘toolkit’i indirmek ve projeyi uygulama başlamak. Duvarı tamamladıktan sonra önemli olan ise ne gibi geri dönüşler alındığını gözlemleyebilmek için fotoğraflar çekip Candy’ye göndermek.

Küçük adımların da çok şey değiştirebileceğini bize bir kez daha hatırlatan bu güzel duvar bize de uğrasa nasıl olur, ne dersiniz?

Pink Floyd - Another Brick In The Wall

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...