23.01.2014

Biraz da sinema: Masumiyet


Sinemanın kendi dili vardır. Çoğunluk yanlış bir oyuncu kadrosuyla, üstelik belirgin bir konusu olmadan akıp giden gerçek hayatınıza benzemez. Ama sinema hayatınızı değiştirebilir. İyi bir film, size bir görme biçimi, yepyeni bir dil, en has edebiyat yapıtının verebileceği coşkuyu verebilir. Söz gelimi ben yakınlarda iki kere üst üste seyretme ihtiyacı duyduğum bir filmle yaşıyorum nicedir. Zeki Demirkubuz'un Masumiyet'i beni sinema, oyunculuk, dünya, masumiyet, çocukluk, yoksulluk, merhamet, vicdan, dil, dilsizlik, velhasıl kişisel arayışım üstüne kurmuş olduğum, hayata dair birçok şey üstüne kışkırttı. Çok sevdiğim bir şiiri, bir şarkıyı taşıdığım gibi taşıyacağım bu filmi yıllar boyu çıkınımda. Tarkovski'nin "İz Sürücü"sünün sonundaki kız çocuğunun gözleri, Mahler'in "Ölü Çocuklar İçin Şarkılar"ından biri, Vermeer'in Işığı, Blake'in vizyonu, Ece Ayhan'ın mor bir dizesinin yanında duracak.

Masumiyet Türk sinemasında bir örneğini daha göremeyeceğimiz bir kapı açıyor. Erksan'ın fazlasıyla kişisel "takıntı sineması" nın yanında anılabilir olmasının nedeni de bu. Zeki Demirkubuz bize ısrarla kendi dilini okutuyor. Anlattığı öyküden öte, bize o öyküyü kendi diline nasıl tercüme ettiğinin öyküsünü sunuyor. Bütün büyük sinemacılar gibi, Hollywood sinemasının iyice dayattığı dilin sentaksına yüz vermeden yazıyor kendi dilini.

Zeki, unutulmaz sinema anlarını yakalarken, inadının, huysuzluğunun ve yaptığı işe olan takıntılı aşkın karşılığını alıyor. Sevdası uğruna ölüme giden yolda gözünü kırpmadan sürüklenen Uğur gibi kendi sinemasını, kendi kişisel takıntılarını odak alıp, ticari bir iflası asla umursamadan bakıyor gözlerimizin içine. Bu yüzden, kamerasının açısını değiştirmeden, Türk sinema tarihine geçeceği kesin olan o, Bekir'in hayatını anlattığı on dakikalık sahneyi ürkmeden çekebiliyor.

"Yıldırım Türker"

Charlotte Gainsbourg - The Songs That We Sing

Jack - 3 O'clock in The Morning

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...