9.01.2014

Fanfare Ciocarlia



Romanya'nın nüfusu 400 kişi civarında olan haritalarda bile yeri belli olmayan Zece Praniji adlı kasabından yaklaşık 15 yıldır Fanfare Ciocarlia adlı bir çingene grubu sesini dünyaya duyuruyor. On tarla ismine gelen bu kasabada yaşayan normalde çiftçi ve fabrikalarda çalışan grup üyeleri boş zamanlarında düğünlerde, şenliklerde müzik yapmaya başladılar. Zamanla yaptıkları müzik kasabanın sınırlarını aşmaya başladı. 1995 yılında Alman ses mühendisi Henry Ernst'in kasabalarını ziyaret etmesi ile bu ekibin hayatları tamamen değişti. Henry Ernst'in ikna çabaları ve gruba inancı sayesinde Fanfare Ciocarlia kısa bir sürede bir fenomen haline dönüştü. Grup önce Almanya'da daha sonra bütün dünyada sıkı bir hayran kitlesine sahip oldu. Sanırım bu müziğin siyaset, politika gibi yalanların ötesinde ne büyük bir evrensel gücü olduğunun göstergesi.



1998 yılında Radio Pascani ile başlayan albüm serisi özellikle 2007 tarihli Queens & Kings adlı albümle müzikal anlamda doruk noktasına ulaştı. Bu 12 kişilik ekip; Tuba, klarnet, davul, trompet, saksafon, perküsyon gibi çok geniş bir enstrüman zengiliği ile hızlı, enerjik, eğlenceli ve pozitif bir müzik icra ederek gittikleri her ülkede insanların kanını kaynattılar. Evet Fanfare Ciocarlia'nın en büyük özelliği farklı yönlerden gelen enstrüman ve vokallari özgür bir çingene ruhunda birleştirmeleri diyebiliriz. Özellikle Queens & Kings albümü Avrupa'da dağınık yaşayan tüm Romen müzisyenleri misafir etmesi ve ortaya çıkan nefis ses cümbüşü açısından dikkate değer. Albümde kimler yok ki; Makedonya'lı çingeneler kraliçesi Esma Redzepova, Sırp çingene kralı Şaban Bayramoviç, Macar Mitsou, Boşnak Ljiljana Butler, Bulgar Jony Lliev ve Romanya'lı genç vokal Florentina Sandu.

Cidden bu albüm sınırlar dışına çıkmadan balkanlar turu yapmak için bir hazine değerinde. Şimdi günü daha keyifli yapmak için en sevdiğiniz Fanfare Ciocarlia parçasını açıp odanızda şuursuzca dans edin. Emin olun ki sonunda kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz.


Fanfare Ciocarlia - Kan Marau La (Dan Armeanca)

Fanfare Ciocarlia - Mukav Tu (Florentina Sandu)

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...