4.07.2012

En İyi 30 Clash Şarkısı Vol.1


Clash efsanesi en iyi 30 şarkısıyla tekrar anıyoruz. Listemizin ilk on'u şu şekilde sıralanıyor.

1- London Calling

Yaptıkları tek şarkı "London Calling" olsaydı bile, onların rock tarihinde özel bir yeri olurdu. Her satırı anlam yüklü zamanın ötesinde bir Londra marşı. Rock'n roll'un dünyayı değiştirebileceğinin en büyük örneklerinden birisi.

2- Complete Control

Joe'nun gitar solosu, Strummer'ın haykırışı, melodisi, prodüksiyonu ve sözleriyle birinci sınıf bir şarkı. Strummer'ın "Ben size güvenmiyorum, siz bana neden güveneceksiniz ki?" deyişi akıllardan çıkmıyor.

3- (White Man) In Hammersmith Palais

Punk'ın hızına inat epik bir Clash şarkısı. Hafif başlıyor, yoğunlaşıyor, duygusallaşıyor, zirveye çıkıyor ve zarif bir şekilde finali yapıyor. Bir Dylan şarkısının punk'a uyarlanmış hali. Şarkının esin kaynağı ise Joe Strummer'ın bir reggae kulübünde geçirdiği tuhaf bir gece. Şarkının sözleri ise bir Bukowski kitabından fırlamış gibi.

4- Straight To Hell

Emperyalizme gönderme dolu bir haykırış. Jones'in vurucu gitarı, Topper'ın hipnotik beat'leri, Simonon'un dub basları ve muhteşem bir vokal. Sözleri ise bugüne kadar yapılmamış güzellikte.

5- I Fought The Law

Clash'ın cover yaptığı en güzel işlerden bir tanesi. Öyle ki şarkıyı onların şarkısı olmadığını kimse farketmemişti.


6- 1977

Bir dakika 40 saniyelik bir punk harikası. Kısalığına rağmen gücü tartışılmaz. Vurucu riff'leri eşliğinde "No Elvis, Beatles or Rolling Stones" kısmı unutulmaz. Tek kelimeyle çok cool.

7- Garageland

Hümanizmin doruklarına vurmuş bir Clash şarkısı. Dürüst, kibirsiz ve samimi. Sanki grubun hayata bakışını özetler nitelikte.

8- Safe European Home

İlk günkü tazeliğini koruyan, nefes kesici bir çalışma. Melodisi insanı hemen yakalıyor. Strummer-Jones vokal atışması çok güzel. Efsaneye göre Bruce Springstee'in favori Clash şarkısı budur.

9- White Riot

Punk'ın ciddiyetini vurgulayan bir Clash şarkısı. Birçok grubun punk'a yönelmesinde katalizör görevi gören bir dönüm noktası. Yetişin Londra'da isyan çıkmış.

10- Clash City Rockers

Punk şarkılarının gizli kahramanı. Açılış akorları insanın kanını kaynatıyor. İnsana verdiği enerjinin tarifi yok. Dinlemekten bıkılmayacak bir Clash şaheseri. Sex Pistols enerjisini ve agresifliğinin hayat bulmuş hali.

Listemiz devam edecek...

The Clash - London Calling

The Clash - I Fought The Law

2 yorum:

Unknown dedi ki...

clash candır yahu
London calling harikadır, süper olmuş bu yazı

Dejan dedi ki...

1977'nin listeye girmesi gözlerimi yaşarttı, çok önemli ama birçok kişinin top 10 listesinde yer almayabilecek bir şarkı.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...