24.10.2012

Bir fil ile bir güvercinin imkansız aşkı


Fil’in en büyük şanssızlığı yanlış zamanda yanlış yerde doğmasıydı.

Hindistan’da filleri yetiştirmek için, onları küçücükken kalın bir zincirle bir kazığa bağlarlarmış. Tabi bu yavru filin bu zinciri koparabilmesi, kırabilmesi ya da kazığı söküp atabilmesi mümkün değildir. Küçük fil önceleri bundan kurtulmak için tüm gücüyle uğraşır, defalarca dener ama sonucu değiştiremez, özgürlüğüne kavuşamaz. Yıllar geçer, fil kocaman olur... Bağlı olduğu kazığın ve zincirin onlarca katına gücü yetebilir artık. Ama fil asla böyle bir girişimde bulunmaz. O özgür olamayacağına inanmıştır, artık kırılamayan şey, filin zinciri değil inancıdır.

Bu duruma "Öğrenilmiş Çaresizlik" deniyor.

Güvercinin yanlışı ise üstüme sinmişliğin vardı diyerek bir kutuya gönüllü girmesiydi.

Bir güvercin, bir kutuya konulup, kutunun içinde bulunan düğmeye bastığında ona bir parça yem veren kapak açılırsa, düğmeye bastığı için ona bir ödül verildiğini zamanla öğrenir. Düğmeye basar, yem kapağı açılır ve gidip ödülünü alır. Ancak bu aşamadan sonra yem kapağı 30 saniyede bir açılacak şekilde ayarlanırsa düğmeye basmamasına rağmen kapağın açılmasına güvercin şaşırır. Ödül almak için ne yaptığını düşünür ve kapak her açıldığında ne yaptığına bakar, eğer kanat çırpıyorsa kanatlarını çırptığı için ödül verildiğini zanneder ve sürekli olarak kanatlarını çırpmaya başlar. Eğer yürüyorsa, yürüdüğü için ödül verildiğini zanneder ve sürekli olarak ödül için yürümeye başlar. Oysa kapak zaman ayarlı olduğu için açılmaktadır.

Bu  duruma “Güvercinin Batıl İnancı” deniyor.


- Güvercin: İki yanlış bir doğru etmez.
- Fil: Ya ikimiz doğruysak ve diğer herkes yanlışsa?

Peki bir fil ve güvercin olmasaydık; başka bir zamanda, başka bir yerde her şey çok farklı olabilir miydi gerçekten? Ya da Almanya yenilince bizde mi yenilmiş sayıldık?
Kim bilir, belkide bu hayatta sadece ikimiz doğruyduk ve farkında olmadan yenildik koca bir yenilgiler tarihinde.

School Of Seven Bells - White Elephant Coat

The Black Angels - Doves

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...