15.10.2012

Beyaz Geceler


30'lu yaşlarda hangi yalnız ve mutsuz erkek yıldızlı bir bahar gecesi şehrin sokaklarında yürürken bir köprübaşında gözyaşları döken bir genç kızı hayal etmez. Belki kızın hikayesiyle, hayalperest adamın hikayesi arasında pek çok benzerlikler vardır.

Arada bir kendime 'Hayallerin nerede?' diye sorarım. Ama başımı sallayıp, 'Yıllar ne çabuk geçiyor' demekten başka çarem olmaz. Bu kez başka sorular gelir aklıma: 'Peki yıllarını ne yaptın? Hayatının en iyi yıllarını nereye gömdün? Yaşadın mı, yoksa yaşadığını mı sanıyorsun?' Sonra içimden bir ses yükselir 'Bir gün gelip hayal dünyan yerle bir olacak, hayallerin sarı yapraklar gibi bir bir dökülecek...'

Çünkü yitirdiklerimizin hepsi kocaman bir sıfır değerindeki hayallerden başkası olmayacak...

Günün Dinleme Önerileri:

- Lucia "Silence"
- Midlake "Head Home"
- Emiliana Torrini "Heartstopper"
- Funy Little Dream "Funny Little Dream"
- Louise Attaque "Tu Dis Rien"

Günün Filmi:




"Lore" Yön: Cate Shortland (2012)


Bu yılki Filmekimi programında yer alan Lore, Türkçe ismiyle savaşın gölgesinde II. Dünya Savaşı sonrasında Nazi Almanyası'nda yaşanan süreci bir Alman kız ve dört küçük kardeşinin gözünden izliyoruz. Bu tür II. Dünya Savaşı dönemini hep soykırıma uğramış bir Yahudinin gözünden izlemeye alıştığımız için, film bunu bir Almanın güzünden anlatarak ezber bozuyor bir anlamda. Tüm film boyunca verilmek istenen mesaj çok basit aslında: "Bir savaşta kazanan yoktur." Rachel Seiffert'in "The Dark Room" isimli kitabından uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda kadın yönetmen Cate Shortland var. Lore, savaşın insanlar üzerindeki etkisini farklı bir yaklaşımla ele alan etkileyici bir film. Özellikle şu günlerde ülkemizde savaş çığırtkanlığı yapan bir kesim bu filmi mutlaka izlesin isterim.


Ve çoçuklar savaşın en büyük kurbanları.


Ne demiş şair:

"Kar yağarken serçeleri seyrettim, 
çocuklarım geldi birden aklıma;
sabırsızlanıyorlar büyümek için,
gelmeyin, burası derin!."

Biliyorum gidenin güneşi de beraberinde götürmediği bir yer vardı hala, ve her vedada bir ümit gizliydi.

Hepinize Mutlu Pazartesiler....

Amy Macdonald - Mr Rock'Roll

The Courteeners - Cavorting

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...