13.10.2012

Tame Impala


Avustralya'lı Tame Impala grubunun seslerini ilk duyurmaları 2008 yılında yayınladıkları self-titled EP'leri ile olmuştu. Aradan geçen iki yıl sonra debut albümleri Innerspeaker yayınlanmıştı. Tarifi pek mümkün olmayan ve birçok referansı bünyesinde barındıran bu albüm için kullanılacak anahtar kelimeler sanırım cool ve özgün olurdu. Bir zaman yolculuğu misali 60'lı yılların power blues sololarından, 70'li yıllar pychedelic-rock dokunuşlarına, pastoral-pop'un soğuk yüzünden melodik british-pop'a ince bir geçiş albümün geneline işlemiş bir sound olarak dikkat çekiyordu. Verdiğimiz kavramları isimlerle ifade etmek gerekirse erken dönem Pink Ployd ve Procal Harum tarzından başlayıp araya kronolojik olarak The Verve, Spiritualized, Stone Roses, Mercury Rev gibi isimleri eklemekte hiç bir sakınca olmazdı sanırım.



Elbette bu ilk albümün mesafeli ve psychedelic tarzından sorumlu kişi daha önce Mercury Rev, MGMT, Flaming Lips gibi gruplarla kalbur üstü işlere imza atmış prodüktör Dave Fridmann'dı. Ayrıca bir diğer göze batan noktalardan birisi ise grubun esas oğlanı ve vokalisti Kevin Parker'ın sesinin efsane isim John Lennon'a olan benzerliği. Bu ilk albümde Solitude Is Bliss, Desire Be Desire Go, Alter Ego, Make Up Your Mind gibi nefis parçalar vardı. 



Tame Impala iki yıllık bir aradan sonra merakla beklenen yeni albümü Lonerism ile tekrar karşımızda. İlk albümün izinden giden Lonerism albümü, yine 60'lı ve 70'li yılların pychedelic tonlarından nefis şarkılar sunuyor. Öyle ki albümü dinleyince kendimizi Woodstock günlerine geri dönmüş gibi hissediyoruz. Yine bu albümde Pink Ployd, King Crimson gibi büyük grupların ruhu albümün içine sinmiş. Fakat bu sinmişlik körü körü bir taklit olmaktan öte, başlı başına özgün ve modern bir sound. Tame Impala, mantar gibi türeyen indie gruplarının aksine geleceğe çok sağlam eserler bırakıyorlar. Bu çocuklar kesinlikle yakın geleceğin en büyük yıldız adaylarından birisi olacaklar. Evet gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki Lonerism bu senenin en iyi albümlerinden birisi hatta en iyisi. Bu albümün keyfini mutlaka çıkarın.

Tame Impala - Apocalypse Dreams

Tame Impala - Elephant

Tame Impala - Why Wont You Make Up Your Mind

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...