17.10.2012

Şehre Monet'nin Bahçesi gelir



Fransa, Prusya ile girdiği savaştan yenik çıkmış, Paris Komünü son günlerini yaşıyor ve Seine Nehri kızıl akıyordu. O günlerde sanat dünyası yeni bir akıma hazırlık yapıyordu. Monet, Renoir, Cezanne, Sisley, Pisarro, Manet ve Jongkind’in de aralarında bulunduğu, akademi karşıtı sanatçı girişimi, 1874’te kendilerinin düzenleyip finanse ettiği bir sergi açtılar. Sergiye 12 tablosuyla katılan Monet’nin “İzlenim, Gündoğumu” adlı eseri, sanat eleştirmeni Lois Leroy’nun yazısının başlığına kaynaklık etti: “İzlenimciler’in Sergisi”. Sergiye katılan ressamlar aslında bir burun kıvırma olan bu ifadeyi övgü olarak kabul edip kendilerine ‘İzlenimciler’ dediler. Akıma adını veren Monet’nin “İzlenim: Gündoğumu”nda, arka planda dumanı tüten bacalar, gemilerin belli belirsiz yelken direkleri, önde kayıklar dikkat çekiyordu ve dönemin havasını ifade edercesine bir ateş topu gibi görünen kıpkırmızı güneş vardı.


Sakıp Sabancı Müzesi’nde 9 Ekim’de açılan ve 6 Ocak tarihine kadar sürecek olan ‘Monet’nin Bahçesi’ adlı sergi, ünlü ressamın 38 başyapıtının yanı sıra, “Belki de ressam olmayı çiçeklere borçluyum” diyen Monet’nin kendi elleriyle yarattığı ve yaşamının son 30 yılını geçirdiği, resimlerinin ilham kaynağı Giverny Bahçesi’yle aile yaşamına odaklanıyor. Ayrıca sergi, Monet’nin hayatındaki dönüm noktalarını bir araya getiren kronolojik şema koridoru ve dev ekranlardan gösterilen ‘Giverny Bahçesi’ videosuyla, sanatçıya dair özel bir perspektif sunuyor. Giverny Köyü Monet’nin hayatında çok büyük bir öneme sahip. Fransız sanatçının Paris’e 80 km mesafede Giverny Köyü’ndeki ünlü evi ve bahçesi bugün birer başyapıt kabul edilen resimlerin en büyük ilham kaynağı. Bu nedenle, sanatçının 1883’te kiracı olarak taşınıp 1890’da satın aldığı ve bahçesini de kendisinin düzenlediği Giverny evi, modern sanat tarihinde de miladi bir öneme sahip.

Sakıp Sabancı Müzesinin Paris Marmottan Monet Müzesi işbirliğiyle yaptığı ve 6 Ocak tarihine kadar sürecek bu sergiye zamanınız olursa mutlaka bir göz atın isterim.

Glitter Bones – Chapel Footwork

Ombre – Cara Falsa

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...