16.10.2012

Biraz da sinema: Ah Güzel İstanbul


- Benim için tek sen varsın Haşmet

- Benim için de sen


- Ne yapacağız şimdi bundan sonra


- Bilmem. Ama yaşıyoruz, iki kişiyiz ve birbirimizi seviyoruz. Korkma, dünyada her zaman inanılacak sağlam şeyler bulunur.


Yukarıdaki repligler 1966 yapımı Ah Güzel İstanbul filmine ait. Yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı siyah-beyaz bu film, o garip büyüsünü her dönem koruyan, eskimeyen bir yapım. Açılış sahnesinde Sadri Alışık, 'Bendeniz..' diye başlayarak kendisini, yani Haşmet İbriktaroğlu'nu tanıtır. Bir paşa torunu olan Haşmet Bey, har vurup harman savuran, hangi işe bulaştıysa başarısız olmuş ve sonunda sokaklarda seyyar fotoğrafçılık yapmaya karar vermiş bir kaybedendir. Günün birinde ünlü bir artist olmak hayaliyle İzmir'den kaçıp İstanbul'a gelen güzel bir kızla tanışınca hayatı değişicektir.


Fakat kızın gözü çok yükseklerdedir. Kızın kaldığı otelde yaşanan olaylar dolayısıyla polisle başı derde girer ve Haşmet'in deniz kıyısındaki derme çatma kulübesine yerleşmek zorunda kalır. Geçen sürede kız ünlü bir şarkıcı olur. Fakat bir süre sonra bu tatlı hayatın gözlerini kör ettiğini anlar. Asıl sevgi nedir?, Dostluk nedir? gibi sorular sürekli kafasını kurcalar. Aslında bu ışıltılı dünyanın arkasında koyu bir karanlık olduğunu anlar.


Sadri Alışık ve Ayla Algan ikisinin müthiş bir oyunculuk sergiledikleri 'Ah Güzel İstanbul', düşmüş iki insanın dostluk ve sevgi ilişkisini çok samimi bir şekilde işliyor. Filmde gizliden gizliye rol çalan bir diğer unsur İstanbul. Şehrin dünden bugüne değişimi, ışıltılı dünyası kadar acımasızlığı çok güzel resmediliyor. Bu anlamda kendinden yıllar sonra çekilecek 'Muhsin Bey' filmine mesihlik yapıyor. Burçak Evren'in yorumuyla film büyük kentteki küçük, sıradan insanların öyküsü değildir. Aksine birinin düşleri, diğerinin ise geçmişi büyük ama yılgın, bezgin, çaresiz ve de kıstırılmış, yaşama tutunacakları yerde, yaşamın onların yakasını bırakmayıp inatla sürüklediği insanların öyküsüdür.

Filmin 1967 yılında San Remo'da düzenlenen Bordighere Güldürü Filmleri Şenliği'inde Gümüş Ağaç ödülü kazandığını hatırlatalım.

Chromatics - Kill For Love

Blouse - Time Travel

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...