25.09.2013

Copito de Nieve


Copito de Nieve (Kar Tanesi), sanırım bilinen tek albino goril. 1963 yılında doğduğu tahmin edilen goril, Kasım 2003'de cilt kanseri nedeniyle hayata veda etti. Daha doğrusu çektiği acının dayanılmaz olduğuna kanaat getiren doktorlar ötenazi uygulamak zorunda kaldı. Copito, o dönemlerde Barselona hayvanat bahçesinin, hatta tüm Barselona'nın simgesi haline gelmişti. Adına belgeseller çekildi, şarkılar söylendi.

Copito'nun bulunuşuyla ilgili değişik rivayetler söyleniyor. Bir iddiaya göre, avcılar tarafından bulunuyor. Bir başka rivayete göre ise, çiftliğine dadanan bir gorili silahla öldüren bir çiftçi, öldürdüğü gorilin cansız bedenine kenetlenmiş bir şekilde bulmuş Copito'yu. Copito, henüz bebekken, o sıralar İspanya sömürgesi olan Ekvator Ginesi'nde araştırmalar yapan bir bilim insanına 15 bin peseta karşılığında satılır. Daha sonra Barselona yolunu tutan Copito, 1967 yılında National Geographic dergisine kapak olunca istemediği bir şöhreti yakalar. Mavi gözleri, pempe derisi ve beyaz tüyleriyle çok değişik bir tür olan Copito'nun altısı hayatta kalan 21 yavrusundan hiçbiri albino olmamıştır. Hatta bu şöhreti çok seven hayvanat bahçesi yöneticileri bir beyaz goril daha olsun diye Copito'yu kendi yavrusuyla bile çiftleştirme denemesi yapmaktan çekinmiyorlar. Fakat bu yöntem aslan parçası Copito'ya sökmüyor. Copito ensest ilişkiyi reddediyor.


Copito öldüğünde geride ciddi bir hayran kitlesi bıraktı. Hatta Salvador Dali, Copito'nun ziyaretçilerinden birisiydi. Ölümünden sonra geriye tek bir soru kaldı. Hayatını bir şöhret olarak yaşayan Copito, şayet özgür bir hayat yaşamış olsaydı daha mutlu olur muydu?

Pixies-Monkey Gone To Heaven

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...