19.09.2013

Franz Ferdinand bildiğimiz havalarda




‘Franz Ferdinand’ı nasıl bilirdiniz’diye bir soru sorsam, eminim büyük bir çoğunluğun cevabı ‘iyi biliriz’ olurdu. Franz Ferdinand ile tanışmamız lise kitaplarına kadar uzanır. O kitaplarda: “Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun veliahtı Franz Ferdinand’ın bir Sırp öğrenci olan Gavrillo Prinzip tarafından öldürüldüğü” yazar. Bu suikast Birinci Dünya Savaşı’na giden süreci tetikleyen bir kıvılcım olarak tarih sayfalarındaki yerini alıyordu.


Son on yıla damgasını vurmuş son dönemlerin en sağlam gruplarından birisi olan Galli Franz Ferdinand, müzik camiasına 2004 yılında çıkardıkları debut albüm ile çok sıkı bir giriş yaptı. Özelikle bu albümden çıkan ‘Take Me Out’ şarkısı bir disko-rock marşı olarak müzik tarihine altın harflerle yazıldı. Bu noktada Franz Ferdinand insanlara gitar müziğiyle de dans edilebileceğini ispat etti. Bu ilk albüm grubun devler ligine yükselmesinde büyük bir rol oynadı. Bu albümü takip eden albümler inişli-çıkışlı bir performans göstermiş olsa da Franz Ferdinand, her albümlerinden mutlaka bir hit şarkı çıkarmayı başardı. 


Evet Oynak ritimlerin, kıvrak grubu Franz Ferdinand, ağustos sonunda yeni albümleri "Right Thoughts, Right Words, Right Action”ı sevenleriyle buluşturdu. Yine eğlenceli ritimler, yine keyif dolu dakikalar ve daha net bir sound. Albüm özünde üç ana omurgadan oluşuyor. Love Illumination, Right Action gibi bilindik Franz Ferdinand usulü gaz şarkılar. Stand On The Horizon, Brief Encounters gibi içine yeni nesil elektronik melodiler sıkıştırılmış çalışmalar ve Fresh Strawberries tarzı buram buram 70’lerin Britanya’sı kokan şarkılar. Ve bu üç omurga arasındaki kimya ise çok güzel tutturulmuş. Bu kimya sayesinde albüm baştan sona su gibi akıp gidiyor.

Bu sene Sziget Festival’inde canlı izleme fırsatı bulduğum ve sahne performansına bayıldığım Franz Ferdinand; gitarlı müziğin yapı taşlarından biri olarak, müzikal yolculuğuna görkemli bir şekilde devam ediyor. Bu keyifli albümü mutlaka dinleyin.

Franz Ferdinand - Love Illumination

1 yorum:

http://popartcinema.blogspot.com/ dedi ki...

Fran Ferdinand'ın karşısıına ikinci bir princip çıkana kadar yollarına kazasız belasız devam edecekler gibi gözüküyor...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...