26.09.2013

Hippi Minibüsü




Çiçek çocuklar bir rüyaydı. Onların enerjisi sayesinde Vietnem savaşı daha erken bitti, zenci düşmanlığı geriletildi, saklı taşra faşizmi ortaya çıkarıldı, Fransa’da birkaç gün de olsa sokaklar ele geçirildi, alçak kariyeristler, taş kafa rektörler diz çöktürüldü, yeni ve eski kıtada eşcinsellere daha hoşgörülü davranılmaya başlandı. Bir gitar çığlığıyla Woodstock çayırında milyonlarca insan bir araya geldi. Hindistan’a, Tibet’e otostop’la bisikletle, hatta atla, deveyle katar katar “kontra-misyonerler” gitti. Sovyetler’in Çekoslovakya ve Macaristan işgalleri samimiyetle ve anında lanetlendi. Binlerce genç askere gitmektense hapse girmeyi seçti.


Sonra bu dönem bitti. Bu gençlerin bir kısmı dünyanın çeşitli kültürleri içinde sindirildi. Bazıları büyük kentleri terk edip pastoral bir yaşamı seçti, kimileri elçi, genel müdür, müsteşar filan oldu. Kimileri ise son hippiler olarak aramızda yaşamaya devam ediyorlar. 


O döneme dair özlemlerini her fırsatta dile getiren bir neslin her zaman standart bir hayali olmuştur. Şöyle çiçekli böcekli bir Volkswagen minibüs ile dünyayı dolaşmak. Hangimiz bu hayali kurmadı ki? Evet Radikal Gazetesi’nin haberine göre bu hayalin baş kahramanı, ilk defa 1947′de üretimine başlanan ve bir döneme damgasını vuran efsanevi ‘hippi minibüsü’ Volkswagen T2′ler artık tarihe karışıyor. Şu an sadece Brezilya’nın Sao Paulo şehrinde üretilen T2′ler, 2014′te üretim bandında yer almayacak. Volkswagen’in ikinci araba modeli olarak piyasaya sürülen T2, 1960′larda karşı kültür hareketi hippi’lerin dikkatini çekince ‘hippi minibüsü’ ismini almıştı.

Hayatın tuhaf ironiler barındırdığının en güzel kanıtlarından biri ‘Vosvos’ ve ‘T2′ nin faşist lider Hitler tarafından Alman Otomotiv Birliği’ne kurdurulan Volkswagen tarafından tasarlanan ilk iki model olması. Sonra bu arabalar dünyada özgürlüğün simgesi haline geliyordu. ‘Dünya değişiyor, insanlar kirleniyor ve sözde modernleşiyoruz. Keşke savaş kokan bu dünyada hala rüzgarlı havaların resmini yapabilseydik.

Jefferson Airplane -White Rabbit

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...