16.10.2012

Down Under


1982 yılında, o yılların Colin Hay önderliğindeki ünlü Avustralyalı topluluğu Men At Work’un “Down Under” parçası diskoteklere bomba gibi düşmüştü.  O zamanlar diskolarda popçular eller havaya yapmıyor en güzel parçalar plaklardan ustaları tarafından çalınıyordu. Bu şarkıyı sağda solda duyan, meraklı yeni yetmeler babalarına bu çalan kim diye sormaktan çekinmiyordu. İnsanlar üşümesin diye kitaplarının üstünü örtüyor, aşık olduğumuz kadınlar hala The Smiths albüm kapaklarındaki afilli hatunlara benziyor ve gözlerdeki Sophia Loren hüznü yüreklere işliyordu. 6.45 vapuru Kadıköy’den zamanında kalkıyor haliyle yetişmek için erken kalkmak farz oluyordu. Dönem itibariyle gizli gizli öpüşmelerin tadı Meksika Sınırı’ndan kaçmak kadar heyecanlı oluyordu. Boğaz’da bir yandan gemiler kalkıyor, bir yandan bir adam iri bir lüfer çıkarıyordu denizden. Gün batımında içilen Bafra sigarasının tadı bambaşkaydı.


Down Under şarkısına geri dönersek. Geçtiğimiz yıllarda grup hakkında bu şarkı yüzünden bir dava açılmıştı. Dava konusu olan Down Under’ın flüt pasajının 1934’yılında bestelenmiş bir çocuk şarkısı olan “Kookaburra Sits in the Old Gum Tree” ile benzerliğinin rastlantısal olmadığı yani çalıntı olduğu iddiasıydı. Sonunda mahkeme şarkının çalıntı olduğu yönünde karar vererek, grup ve plak şirketinin tazminat ödemesi yönünde bir karar verdi.

Ve 80’li yıllar. Ah Seksenler bağrı yanık ülke coğrafyasında yapılan bir postal darbesiyle bir neslin umutlarını çalan yıllar. Telsizle arkadaş aramak, elmor, video klipler, 33′lükler, Limasollu Naci, 0302 Otobüsler, Eagles, Queen, Flashdance, Gırgır, bir kalem, bir defter, bir silgi eşliğinde silinip giden yıllar. O yılları hatırladıkça bazen insan kendini Yusuf Atılgan’ın Anayurt Oteli romanındaki Zebercet gibi hissediyor. Neyse Halil Sezai misali yapmacık acıtasyona gerek yok diyerek, tıpkı Turgut Özal’ın dediği gibi “Hadi bir kaset koy da şöyle bir neşelenelim Semra hanım”. Haliyle, oturmaya mı geldik buraya haydi eller havaya.

Men At Work - Down Under

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Limasollu Naci'yi bilenler adına !...

https://www.youtube.com/watch?v=V07v48vxcWE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...