3.12.2012

Madem öleceğiz örgütlenelim abiler!


Tüm dünya Maya inancına göre 21 Aralık 2012'de dünyada gerçekleşmesi beklenen kıyamete kilitlenmiş durumda. Belli çevreler, efsanevi Marduk gezegeninin 21 Aralık'ta dünyaya çarparak kıyametin kopacağını iddia ediyor.  21 Aralık'ta gerçekleşecek kıyametten yeryüzünde sadece Şirince ile Fransa'nın güneyindeki  Bugarach Köyü'nün etkilenmeyeceğini öne sürülüyor. Ve eğer, 'kehanet' doğru çıkarsa Hz. İsa'nın o gün Şirince'ye geleceği de belirtiliyor. Tabii hal böyle olunca İzmir'in Şirince Köyü de son zamanlarda gündemden düşmüyor. Hz. İsa tarafından kurtarılacağına inanan “Mavi Enerji Grubu”na mensup kişiler, Şirince köyündeki konaklama tesislerini yaptırdıkları rezervasyonlarla doluluk oranlarını altüst ettiler. Oda fiyatlarının ise 150 TL'den 3 bin TL'ye kadar çıkıyor. Yöre halkı, “Kıyamet koptuktan sonra dünyada bir biz kalsak ne olur?” derken, muhtar Levent Apak, söylentiler nedeniyle açıklama yapmaktan yorulduğunu ve yöreden kaçacak duruma geldiğini söylüyor. Şirince'nin nüfusunun 560 kişi olduğunu açıklayan Levent Apak, “Yazın günübirlikçi turistlerle bu rakam 2 bine çıkıyor. Söylentiye inanan o kadar çılgın var mı göreceğiz! Bölgedeki konaklama kapasitesi 400 civarında. Şirince küçücük bir yer. Gelirlerse onca insanı nasıl alır bilemiyorum?” diyor. Öyle ki o gün köyün nüfusunun 60.000 civarında olması bekleniyor. Kimine göre o gün asıl kıyamet bu kalabalık kitlenin beraberinde getireceği sorunlar nedeniyle Şirince’de yaşanacak.


Fakat bu durumdan özellikle köy esnafı çok memnun. Şirince’nin tarihinde yaşanmamış bu ticari hareketlilik esnafın cebini güldürmüş durumda. Hatta bazı Cingöz Recai esnaflar kıyametin sadece 21 Aralık’ta değil, bu günün peşinden gelen günlerde de kopabileceği belirterek döviz girdilerini daha çok artırmanın hesabını yapıyorlar. Alalım verelim ekonomiye can katalım hesabı. Anlayacağınız kıyamet bahane, ticaret şahane. Doluluk oranları %100 olunca bazı kişiler köylülerden yer kiralarak kamp alanları oluşturmaya başlamışlar. Kamp yapacakların sloganı ise “Kıyamet bahane, kamp şahane.” Müzik, kamp ateşi ve Şirince’nin o güzel şarapları eşliğinde güzel bir eğlence planlanmış. Anlayacağınız madem öleceğiz örgütlenelim abiler eşliğinde bir curcuna yaşanıyor Şirince’de. Kısaca kıyamet hariç herşey şahane...
Kısa bir Şirince tarihine göz atarsak; bazı kaynaklara eskiden Şirince 4-5 bin nüfuslu önemli bir Rum yerleşimiymiş. Köyün Kırkaca olan eski adı Rumların telaffuzu ile Kirkince’ye dönüşmüş. Türkler ise Çirkince diyorlarmış. 1930’larda İzmir Valisi Kazım Dirik Paşa böyle bir yer nasıl çirkin olur diyerek ismi Şirince’ye çevirtmiş. Ondan sonrada öylece kalmış.


Anladığımız o ki, 21 Aralık 2012'de dünyanın sonu gelmeyecek belki ama Şirince'de yoğunluktan dolayı kıyamet kopacak! Bakalım bu kıyamet komedisinden sonra, Şirince o günden sonra hala “şirin” mi kalacak. Yoksa tekrar “Çirkince” mi olacak. Ayrıca korkunun ecele faydası yok efendiler. Ölüm dediğin nedir ki? Karacaoğlan’ın dediği gibi “Bir ayrılık, bir yoksulluk, bir ölüm.” Bazıları için hayatın asla değişmeyen ve yazılı olmayan bir kuralı. Ama üzülmeyin dostlar; İsviçreli bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre “Zaten hepimiz birgün ölecekmişiz…”


Karacoğlan der ki kondum göçülmez
acıdır ecel şerbeti içilmez
üç derdim var birbirinden seçilmez
bir ayrılık, bir yoksulluk, bir ölüm...

Ersen ve Dadaşlar - Bir Ayrılık Bir Yoksulluk Bir Ölüm

Kardaşlar - Deniz Üstü Köpürür

1 yorum:

drifter dedi ki...

O, karısının kafasından neyse şimdi... Sevan Nişanyan ordayken kıyamet kopsa atmam adımımı Şirince'ye ben :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...