2.11.2012

Googoosh


Googoosh, bir dönem Ortadoğu popunun en önemli ismi olmuştur. Onun için İran'ın Ajda Pekkan'ı tanımını yapsak yanlış bir önermede bulunmuş olmayız sanırım. 1950'de Tahran'da doğan bebeğe, normalde Ermeni erkeklere verilen Googoosh ismi verildi. Ailesi Azeri göçmeniydi. Anne-babası küçük yaşta boşanınca, komedyen olan babasının yanında kaldı, bu şekilde beş yaşında gazinolarda şarkıcılığa başladı.

Kısa bir süre sonra Şah'ın tiyatrosunda oyuncu oldu. O artık İran'ın en meşhur çocuk yıldızıydı. 1970'lerin başlarında Fransızca şarkılarla çeşitli yarışmalara katıldı. Döneminin en meşhur bestecileriyle çalıştı. 1979'daki İslam devrimine kadar, kısa saçları, modern giyimiyle modanın belirleyecisi, kadınlar için bir rol model oldu. Ayrıca özel hayatında yaşadığı çalkantılı aşk hikayeleri magazin basınından eksik olmadı. 


Devrimle birlikte sahneye çıkması yasaklandı. Uzun süren suskunluğu 2000 yılında Farhad Zamani'nin çektiği "Googoosh: Iran's Daughter"la bozuldu. Ayrıca yoğun istek üzerine tekrar albümler çıkarmaya ve dünyanın çeşitli yerlerinde konserler vermeye başladı. Özelikle o güzel sesiyle Azerice okuduğu "Ayrılık" şarkısı mutlaka dinlenmeyi hakediyor.

Googoosh - Ejaz

Googoosh - Ayrılıq

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...