6.11.2012

Dinamo Mesken


Yıl 1970'lerin ikinci yarısı... Dönemin futbol ekollerinden Dinamo Kiev Bursaspor'la bir maç yapar. Efsane hoca Lobanovski önderliğindeki Dinamo Kiev, takım oyunu, disiplin, teknik-taktik yönden nefes kesici bir takımdır. Maçı 3-1 Dinamo kazanır ama gönüllerde bir Dinamo Kiev sevgisi kalır. 

O yıllarda, Ertuğrul Gazi Gençlik ve Spor Klübü, Mesken kasabasının amatör futbol takımı. Mesken çoğunlukla sol görüşlü bir mahalle olduğu için klüp, seyircisi tarafından Dinamo Mesken olarak anılmaya ve desteklenmeye başlar. O dönemde kulübün amigosu ya da kendi tabiriyle 'seyirci organizatörü' ise günümüzün ünlü oyuncusu Erkan Can'dır. Zaten Erkan Can'ı "Dar Alanda Kısa Paslaşmalar" filminde "Hayat futbola fena halde benzer" sözleriyle hatırlıyoruz. Zaten Takımın eski kalecisi kamyon Vedat, filmde Erkan Can'ın oyuncu koçluğunu da yapmıştı. 


Takım dönem itibariyle gayet züğürt. Çoğu zaman forma parası olmadığı için, beyaz atletlerin arkasına elle numara dikerek sahaya çıkıyorlar. Özünde kulübün siyasetle hiçbir alakası yoktur. Sahada oynayanlar arasında solcular kadar, sağcı ve ülkücülerde mevcuttur. Bu sağlam birliğin temelinde ise, fakir bir mahallenin dayanışma ruhu yatmaktadır. Bu ruh ve arkalarındaki izleyici desteği Dinamo Mesken'in sahada fırtına gibi esmesine neden oluyor.  Takım deplasmanlarda, karşı takım taraftarlarından 'Moskava dışarı' tezahüratını bol miktarda duyar.


Bu süreç 1980 askeri yönetimiyle değişiyor. Politik görüşleri nedeniyle fişlenen bir mahalle olan Mesken'in 'Dinamo' lakaplı takımı postallı paşaların güzünde sakıncalı gözüküyor. 1981 Eylül ayında kulüp bir bahane ile basılır ve 'Milli değerlere açıktan saldırı" bahanesiyle kapatılır. Yönetici ve futbolculardan göz altına alınanlardan sadece üç kişi serbest bırakılır. Tutuklananlara "hangi örgüttensin, silahları nereden temin ediyorsun gibi" akıllara zarar sorular sorulmuş. Amaç başından belli, üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek. Hayatında hiç karakol yüzü görmemiş insanlar gözaltında işkence gördüler. Neyse bu ressam paşalı dönemlere hiç girmeyelim isterseniz.

Bu süreçten tam 37 yıl sonra 2008 yılında, o yıllarda futbol oynayıp yöneticilik yapanlar takımlarını yeniden kurdular. Kulüplerine ‘Başımız yine belaya girer’ endişesiyle gönüllerinden geçen ‘Dinamo Mesken’ adını koymayan yöneticiler bu kez, ‘Meskenspor’ olarak adını tescil ettikleri kulüplerini futbol yaşamına geri döndürdüler.

Kesmeşeker - Metin Kurt Yalnızlığı

Glasvegas - Flowers and Football Tops

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...